Colt Pocket Model of Navy Caliber Revolver, #18353

Pris:
19 642,86 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad BS 15/5

Publicerad 14/10 -19

NRA: Very Good

Colt Pocket Model of Navy Caliber Revolver med serienummer 18353. Tillverkad uppskattningsvis sent 1860-tal av Colt's Patented Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut. 

En moderniserad Colt Model 1849 i kaliber .36". Det är en av de slaglås Coltarna som är svårare att hitta då den var lite omodern redan när den kom ut på marknaden. Man uppskattar att den började tillverkas 1863 eller 1865 och produktionen bör ha tagit slut 1872. Cirka 22 000 exemplar tillverkades och väldigt många av dessa tillverkades som patronladdade exemplar eller fabriks konverterades till patronladdning. 

Piplängden på detta exemplar är 4.5" vilket är den kortaste versionen. 

Standard version. Pipadressen lyder "ADDRESS COL SAML COLT NEW-YORK US AMERICA"
Vänster sida av stommen märkt "COLTS PATENT"
Vänster sida av varbygeln märkt "36 CAL"
Trumscenen som finns kvar till ca 30-40% föreställer rånförsöket mot dilligensen, samma som på Colt Pocket 1849. 
Helt nummerriktigt exemplar.
Hanens nätskärning är av typen som man brukar finna på Colt:ar avsedda för London marknaden. Londonmärkta exemplar börjar på serienummer 22 000 och det här närmar sig ju det numret.. Kanske kan man ha infört det mönstret på hanarna tidigare.

Skarpa kanter och släta ytor överlag med vacker fullkomligt orörd patina. Aldrig putsad. Pipa stomme, trumma, hane, laddarm har samma går lite lätt bruna ton, ingen djup pitting och inga stora slagmärken. Varbygel och backstrap har en del försilvring kvar som oxiderat och aldrig varit upputsad. Kolvträet är intakt med perfekt passform och har riklig närmast hel fernissa. 

Mekaniskt riktigt fräsch. Krispig känsla i matningen och ett marginellt spel i rotationsriktningen vid helspänn. Spel mellan trumma och pipa är 0,35 mm. Helt nya nipplar inpassade. Loppet är riktigt bra och har skarp genomgående räffling, med visst inslag av spridd ytliga pitting. Fint skick på fjädrar. Avtrycket är orört och därför normalhårt. 

Utmärkt exemplar för såväl samlare som skytt.