Dubbelpipig Slaglåspistol, Belgisk

Pris:
6 000 kr
Inkl. 12% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för S. L. 24/1 -21

Publicerad 17/5 -20

NRA: Very Good

Dubbelpipig Slaglåspistol av Queen-Anne -typ. Sannolikt tillverkad i Belgien uppskattningsvis år 1840-1860. 

Ursprunligen blånerad, med kolvträ av valnöt. Dekorativt graverad med det då vanliga blom-mönstret på ovansida lås samt varbygelns undersida. 

Enkel konstruktion med två avtryckare. Höger avtryckare för höger pipa, vänster för vänster. Båda piporna är slätborrade och har en invändig dimension på 0.355" (9,0 mm). Pipornas längd är 2" (51 mm). Vapnets totallängd är 140 mm. 

Verktyget som skall förvaras i ändamålsenligt utformat hålrum undertill i kolven saknas. Detta verktyg skulle ha använts till att lösgöra piporna då de kan sätta sig hårdare efter flera avfryningar. I pipornas mynning finns filat nyckelgrepp för detta verktyg. Det går bra att skruva loss piporna för hand. Verktyget kunde behövas vid laddning för att pressa i kulan i loppet med hjälp av gängorna. Det är alltså en enkel typ av kammarladdare och kulorna behöver därmed inte skjutas med fetlapp. 

Släta fina ytor överlag, den ursprungliga blåneringen är borta och metallen är till stor del blankpolerad. Gravyren har klarat sig fint. Kolvträet är fint men det finns två hårfina sprickor, håller ihop bra. Ska man skjuta mycket med pistolen så bör man överväga att limma dessa sprickor men det lönar sig inte för en samlare. 

Mekaniskt välfungerande. Nipplarna är lossade och gängorna infettade. De tre utvändiga skruvarna är också lossade. Vapnet går lätt att demontera för rengöring efter eventuellt skytte. Det är även en i vårt tycke ganska elegant pjäs för samlaren att ha på väggen. Ett tidstypiskt europeiskt självförsvarsvapen från mitten på 1800-talet. Lär ha burits av en person ur borgarklassen som extra livförsäkring under sena utekvällar i stadens lustkvarter eller vid spelbordet.