Enfield Pattern 1853 Rifle-Musket

Pris:
22 321,43 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad 30/1

Publicerad 14/10 -19

NRA: Fine

Enfield Pattern 1853 Rifle-Musket. Tillverkad 1863. Kaliber .577". Piplängd 39". Ett väldigt välbevarat exemplar med riklig blånering kvar på pipan och närmast total avsaknad av ytlig korrosionspåverkan. Samtliga ursprungliga delar intakta blanka fina pipband. Låset och hanen var från början flamhärdade i ett ganska spräckligt, vackert mönster. Av det syns ca 70% på låset och 30% på hanen. Bakre siktet intakt och fungerande. Original laddstake finns kvar och sitter bra. Mässingsdetaljerna har fin kulör. Det välbevarade intakta kolvträet har fin färg och passform, endast ytliga hanteringsmärken här och var från transport och hantering. Loppet är riktigt bra, blankt med skarp räffling.

Under amerikanska inbördeskriget importerade både nord och sydstatsarmén omfattande mängder Enfield 1853 och den var en väldigt vanlig syn på slagfälten under större delen av kriget. Både nord och syd tillverkade även så många kopior de kunde av denna välbeprövade modell. Få samtida modeller har sett så mycket "action" som denna. 

Efter kriget såldes många framförallt tillfångatagna sydstatsexemplar exemplar till japan där de senare användes av samurajerna.

Väldigt kul att ha i samlingen som komplement till revolvrar och karbiner för att ge en bredare bild av tidens typiska beväpning. Även en mycket kompetent shooter på längre avstånd, med dess fina riktmedel och långa pipa.