Flintlåspistol, Engelsk East India Company Cavalry Pistol 16-Bore

Pris:
7 142,86 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad 12/5 PB

Publicerad 23/4

Flintlåspistol tillverkad i England ca år 1820-1840. Kavallerimodell för Ostindiska kompaniet. Piplängd 9", totallängd ca 35.5 cm eller 14". Kalibern är så kallad engelsk 16-bore vilket är ungefär kaliber .70". Skjuts med rundkula och fetlapp eller stora hagel. 

Kolvträ av valnöt. Varbygel och detaljer av mässing. Pipa och övriga detaljer av stål, med en fastsittande laddstake av stål.

Bra fungerande skick. Hård slagfjäder. Skruven till läppen som håller flintan är utbytt mot modern skruv med sexkantshål. Producerar fin gnista. Samtliga skruvar lossade och infettade för enkel demontering efter eventuellt skytte. Kolven limmad, håller ihop bra. Vissa märkningar kvar, man kan tydligt se inspektions stämpel och provtryckningsstämpel samt delar av kompanimärkningar. Eventuella märkningar på kolvträ är bortnötta utom en fragmentarisk inspektionsstämpel på vänster sida kolvträet, på den släta ytan på motsatt sida låset, långt bak. Låsplattan har sannolikt haft den brittiska kronan och det stegrande lejonet men det är helt bortnött. "Bakers pattern" -lås.

Ett kul exemplar för den som vill skjuta flintlås med ett originalvapen.