Gallager Carbine, #13006

Pris:
22 321,43 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad till 2/8 för F.E.

Publicerad 26/1

NRA: Very Good

Gallager Carbine med serienummer 13006. Tillverkad ca år 1863-64 av Richardson & Overman, Philadelphia, Pennsylvania. Tillverkades i 17728 exemlplar och användes mycket flitigt under inbördeskriget. Utformad av en sydstatsbo vid namn Mahlon J. Gallager, från South Carolina.

Det här exemplaret är en så kallad Standard Model. Den har alltså den senare versionen av adressen stansad på lådan och har alla de små förbättringar i riktmedel och andra detaljers utformning närvarande. 

Kaliber .50", piplängd 22.5". Ursprungligen blånerad med flamhärdat lås och hane. Brytmodell, enkelskott. 

Exemplaret ifråga har sedvanlig märkning med serienummer på lås och alla adresser och patentdatum tydligt närvarande. Det finns även militära märkningar vilket är ovanligt att hitta idag. Många av de militära exemplaren gick hårt åt i kriget. Inspektionsinitialerna G.K. syns på både låda och pipa. Vänstersidan av kolvhalsen har en mycket svag nedsänkning där cartouchen brukade sitta. Det var vanligt att soldater som fick tag på vapen från slagfält eller deserterade slipade bort sådana märkningar för att det inte skulle vara lika tydligt att vapnet ursprungligen tillhörde armén. 

Just den här bössan har med all sannolikhet varit utdelad till 4th Tennessee Mounted Infantry, Company A.

Delvis blank blåneringsrest finns i de mer skyddade partierna av pipa och låda. En viss flamhärdningskulör kan skönjas på lås och hane blandad med leopardmönstrad mycket ytlig rost. Kolven som uppvisar tecken på en mycket lätt slipning är i ett fint skick och saknar inga bitar. Kolven har dock en lagning efter en skada i modern tid och är limmad, se bilder. 

Mekaniskt utmärkt. Alla skruvar och nippel lossade, vapnet kan lätt demonteras för rengöring efter eventuellt skytte. God spänst i fjädrar. Hanen hakar upp som den ska i två distinkta lägen. Loppet är mycket blankt och fint och blir ännu blankare efter lite skytte. Ytterst små skönhetsfläckar av ytrost. Knivskarp räffling, inte alls nött. 

Ett utmärkt tillfälle för den som längtat efter en Martial Gallager att addera till samlingen. Även bra val för skytten då det finns nytillverkade hylsor att köpa. Funktionsmässigt i stort identisk med Maynard Carbine.