Gallager Carbine, #8663

Pris:
22 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Gallager Carbine med serienummer 8663. Modellen tillverkades under det amerikanska inbördeskriget 1861-65 av Richardson & Overman i Philadelphia, Pennsylvania. Ritad av sydstataren Mahlon J. Gallager från South Carolina.

Användes flitigt under inbördeskriget av flera olika kavalleriregementen och tillverkades i relativt stor upplaga, cirka 17 000 exemplar.

Serienummer 8663 här till salu, är av standardutförande och är inga särskilda märkningar. På låset syns patent och adressmärkningar.

Piplängden på dessa karbiner är 22.25" och laddas med hylsa av mässing eller nylon (nytillverkade finns). Kaliber .50". Tändahtten sitter på en extern nippel och hylsan är inte gastät. Vilket gör att detta är ett licensfritt vapen i Sverige idag. Det är med andra ord ett kammarladdat slaglåsvapen, enkelskott.

5000 exemplar tillverkades avsedda för patroner i kaliber 56-52 Spencer kontrakterade för US Army under år 1865. Detta exemplar är tidigare än så troligtvis tillverkad 1863, vilket är en uppskattning baserat på serienumret.

Blånerad med flamhärdade detaljer kring lås. Kolv av valnöt. Bakkappa av stål. Siktet som är i fint skick på detta exemplar och behåller en del blånering, har tre blad graderade i 100, 300 eller 500 Yards.

Mekaniskt gott skick, fullt fungerande. Orörd direkt från den amerikanska samlarmarknaden. Man bör se över kanalen mellan nippel och kammare om man ska skjuta med den. Vi kan ombesörja översyn för en merkostnad om 2000:-. Detta ökar på leveranstiden.

Bra val för skytten eller samlaren av Civil War vapen. Dessa är inte allt för vanliga på marknaden i Sverige och är eftertraktade.