Gallager Carbine, #8877

Pris:
21 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
20230714

NRA: Good

Gallager Carbine med serienummer 8877. Tillverkad under inbördeskriget av Richardson & Overman i Philadelphia. Cirka 17 000 exemplar tillverkades, varav 5000 kamrades för patronen 56-52 Spencer.

Denna kavallerikarbin användes flitigt under inbördeskriget och delades ut till många olika kavalleriregementen.

Efter kriget konverterades många och en större mängd hamnade slutligen i Frankrike för att tjäna i det fransk-preussiska kriget.

Karbinen har en kaliber på .50" och är av brytmodell. Pipan glider fram något när det kombinerade manöverhandtaget/varbygeln nedåt, framåt.

Piplängden är 22-1/4". Idag finns hylsor av nytillverkning att tillgå och man kan hitta dem i vår butik under tillbehör.

Blånerad med flamhärdad låda. Kolven är av oljad valnöt.

Märkt med Patentinnehavarens namn, samt tillverkarens namn samt serienummer på vapnet. Detta syns på den traditionella låsplattan på höger sida av vapnet bakom hanen. Inga övriga märkningar är synliga idag på detta exemplar.

Vapnet har en jämn fin patina. Patinan antyder att vapnet behandlats väl men använts flitigt. Inga större skador eller liknande men den har varit utsatt för väder och vind en hel del.

En mörkbrun patina med lätt ytlig pitting är jämnt fördelad över hela vapnet. Träet är i ett stycke men har antydningar till stprickbildning här och var. Det är inget som påverkar funktionen och det finns alla möjligheter att använda vapnet som shooter.

Loppet är i gott skick med djup och tydlig räffling. Mekaniskt fungerar vapnet som det ska. Man behöver möjligen lossa nippeln och rensa kanalen innanför innan skytte.

Ett bra exemplar för skytten som inte vill lägga för stor summa.