Hopkins & Allen Octagonal Barrel Pocket Model Revolver, #578

Pris:
12 900 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Hopkins & Allen, Pocket Model Revolver. Tillverkad av Hopkins & Allen i Norwich, Connecticut ca år 1867-69. Det här en Bacon 3rd Model Pocket, vars produktion fortsatt under annat ägandeskap. Hopkins & Allen köpte fabriken år 1867 och tillverkade dessa små revolvrar i två varianter.

Detta exemplar är den mer ovanliga varianten med oktagonal pipa, endast 250 exemplar tillverkade vilket gör den mycket ovanlig idag.

Trumman rymmer fem skott i kaliber .31" och pipan är 4" lång. Single-action.

Vid första anblick är revolvern mycket lik en Colt men på insidan ser man att ingenting är sig riktigt likt. Den bygger förstås på Colt's grundidé om en delbar revolver som hålls samman via trummans axel med en kil men det mekaniska utförandet är helt annorlunda.

Vapnet var ursprungligen blånerat och hade en flamhärdad laddarm och hane. Idag är det ett vackert patinerat exemplar med släta fina ytor, minimalt med slagmärken och en trevlig chokladbrun färgton. Kolvsidorna av fernissad valnöt har god passform och behåller cirka hälften av sin ursprungliga finish. Inga sprickor eller saknade bitar här.

Pipan är märkt med Hopkins & Allens unika adress och trumman har samma medaljongscener med jaktmotiv som Bacon's revolvrar hade innan dessa. Man får anta att rullgravyrpressarna ingick i affären.. Samma serienummer 578 syns på de delar som ska vara märkta.

Med möda har mekanismen återställts till fungerande skick. Matningen är helt korrekt och spelet mellan trumma och pipa är ringa 0,15 mm. Revolvern är sannolikt fullt skjutduglig för den som önskar använda den på banan. Pipan har god genomgående räffling med ytliga skönhetsfel.

Främst ett samlarobjekt.