J. M. Cooper Navy Model Revolver, #13467

Pris:
20 535,71 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för A. G. 28/5 -21

Åter Publicerad 14/2 -21 efter inbyte

Publicerad 30/9 -19

NRA: Fine

J. M. Cooper Navy Model Revolver med serienummer 13467. Tillverkad under andra halvan av 1860-talet i Philadelphia, Pennsylvania av J. M. Cooper & Co.

En av de 20-tal revolvrar som av samlare betraktas som "martial" dvs. anses ha använts militärt i Civil War. Det finns inga formella kontrakt på modellen Cooper Navy men den tillverkades i hyffsat stor upplaga sent under kriget och kan troligtvis ha använts en del. 

Helt klart relevant för den avancerade samlaren. Kul också för den som samlar Open-Top eller som komplement/motvikt mot Colt:ar i samlingen.

I grunden en revolver som är mycket lik Colt Pocket Model of Navy Caliber. Men. Funktionsmässigt är den unik. Den har nämligen ett för tiden sofistikerat Double-action system som tillåter att skytten att när som helst växla mellan double eller single action. Man spänner upp hanen med tummen först för att kunna skjuta single-action. Eller så trycker man bara på avtryckaren direkt så är det double-action. 

Exemplaret har en 4" piplängd med en trumma för fem skott i kaliber .36". 

Mycket välbevarat exemplar med riklig finish och orörda, fina ytor, skarpa kanter samt finish kvar i lopp och kammare. Nummerriktig.

Över 70% blånering kvar på pipa och trumma. Riklig flamhärdningskulör både på laddarm, stomme och hane. Kolvträet som är av fernissad valnöt är också det fint med nästan helt intakt finish. En ytterst liten flisa har gått på vänster "tå". Varbygel och backstrap saknar det mesta av sin försilvring men en del finns kvar på insidan av varbygeln kring den stor, bekväma avtryckaren. 

Det här är en mekaniskt mycket frisk revolver. Skulle kalla det närmast nyskick. Riktigt krispig matning. Nipplar och skruvar lossade och infettade. Loppet är mer eller mindre helt perfekt med ytterst få eller små antydningar till skönhetsfel. Nära nyskick mekaniskt överlag. Ett samlarexemplar som givietvis tål att provskjutas, för den som är villig att rengöra den ordentligt efteråt förstås! Spel mellan trumma och pipa är 0,25 mm.