J. M. Cooper Navy Model Revolver, #2072

Pris:
15 089,29 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 11/4 -22

NRA: Very Good

J. M. Cooper Navy Model Revolver med serienummer 2072. Tillverkad i Frankford, Philadelphia, Pennsylvania ca år 1864, 1865 av J. M. Cooper & Co.

Av samlare anses modellen tillhöra de militära revolvrar som köptes av armén under inbördeskriget. Det finns inga formella kontrakt återfunna till dags dato och den därför en så kallad Secondary Martial.

Exemplaret har en piplängd på 4" och en trumma för fem skott i kaliber 36". Modellen avfryas double-action (men utan den moderna finessen som på nyare patronladdade vapen med återfjädrande hane). Detta är ett mycket tidigt exempel på en Double-action revolver från USA.

Ursprungligen blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av mässing. Trumman ej dekorerad med någon scen som på Colt.

En Cooper revolver utgår designmässigt från Colt Pocket men delarna är inte utbytbara och Cooper har förstås den egna patenterade Double-Action mekanismen. Storleks-mässigt närmast identisk med Colt Pocket eller den senare Colt Pocket of Navy Caliber.

Nummerriktigt exemplar.

Större varbygel men tunnare kolv än en Colt. Känns något annorlunda att hålla i.

Brun blåneringsrest finns kvar på pipan med mer mörk blånering kvar i skyddade områden. Ytterst lätt rundning av kanterna på den oktagonala pipan med enstaka mindre partier av nålsticks pitting. Laddarmen har en jämnare färgton och skarpa kanter. Stommen och hanen har förlorat sin flamhärdningskulör och har fläckvisa mycket ytliga partier av nålsticks pitting. Mässingen har en jämn åtråvärd senapskulör som vittnar om sparsam hantering i modern tid, mässingen blir annars blank och guld-lik vid mer intensiv hantering. Kolvträet har fin passform och är sliten på ett naturligt sätt som stämmer överens väl med resten av revolvern.

Mekaniskt välfungernade i både single och double action. Försumbart glapp vid helspänn och fint lopp med tydlig räffling. Spelet mellan trumma och pipa ligger på 0,10 - 0,15 mm. Nipplar och skruvar lossade och smorda. Revolvern kan demonteras i sina beståndsdelar utan större problem efter eventuellt skytte.

Samlarvärdigt exemplar som är nummerriktigt och i förhållandevis välbevarat skick. I skick för skytte om köparen önskar det. Nipplarna är äldre men duger absolut för provskjutning.