J. M. Cooper Pocket Model Revolver, #3971

Pris:
12 946,43 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad 21/2

NRA: Very Good

J. M. Cooper Pocket Model Revolver med serienummer 3971. Tillverkad av Cooper Fire Arms Mamnufacturing Company i Frankford, Philadelphia uppskattningsvis år 1864. 

Second Model, Second Variation. (serienummer 400 - 11000)

En double-action bestyckad vidareutveckling av Colts legendariska Pocket '49. Den här revolvern såldes inte på kontrakt till någon armé men kan mycket väl ha deltagit i viss utsträckning under Civil War då den såldes civilt under krigets två sista år och fram till '69. Jämfört med en Colt med single-action skulle den här modellen ha haft en distinkt fördel i trängda lägen. Skytten kunde bara slita fram revolvern och trycka hastigt på avtryckaren direkt utan att först spänna hanen och en helt annan hastighet till skott 2, 3, 4 och 5 kunde uppnås med hyfsad precision på nära håll. Detta var en riktig "game-changer" i en värld dominerad av single-action revolvrar. 

Pipans längd är 4" och kalibern är .31". Trumman rymmer fem skott. 

Märkt med vad som kan vara en av de längre, mer intrikata pipadresserna bland Civil War revolvrar har den här revolvern ingen brist på patent! I övrigt endast märkt med serinummer på ett stort antal delar. Man var noga på 1800-talet. Kilen saknar serienummer och är sannolikt utbytt. 

Blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av mässing. Kolvträ av valnöt. Kolven något mer smäcker än på Colt '49. Ingen trumscen.

Ingen ursprunglig finish finns bevarad men märkningarna är tydliga och revolvern har fina ytor med skarpa kanter överlag. En typisk "Very Good" revolver. 

Mekaniskt noga genomgången. Felfri funktion på matning med krispig gång och spänstiga fjädrar. En fröjd att använda i double eller single action. Fascinerande elegant eftermontering av ett double-action system i en redan väldigt kompakt konstruktion. Identifieras lätt som något annat än Colt med hjälp av sin enorma varbygel! Nipplar och skruvar lossade. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,10 mm. Nya nipplar inpassade. Loppet har en del hård smuts kvar på bilderna. Blir med all sannolikhet något blankare med lite skytte. Det är ett välbevarat lopp med tydlig räffling och få skönhetsfel. Det här är ett värdigt samlarobjekt eller en speciell kompis på skjutbanan. Upp till dig.