J.M. Cooper & Co Pocket Model Revolver, #13322

Ord. pris: 
20 000 kr
Rea:
16 900 kr
Inkl. 0% Moms
Du sparar: 
3 100 kr (15%)
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Fine

J. M. Cooper Pocket Model Revolver med serienummer 13322. Tillverkad mellan 1864-69 av J. M. Cooper & Co. i Frankford, Philadelphia, Pennsylvania. Total produktion av Pocket och Navy modellen (.31" och .36") uppgick till 15 000 exemplar och numrerades samman.

Modellen är en Double-action. Kaliber .31" med trumma för fem skott. Piplängd detta exemplar 5".

Revolvern kan beskrivas som en Colt Pocket med efterkonstruerad Double-action mekanism.

Märkt med treradig pipadress och serienummer på många delar. Exemplaret är nummerriktigt. Ingen trumscen fanns på dessa.

Blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Kolvträ av fernissad valnöt. Ingen försilvring. Minst hälften av blåneringen är kvar på detta välbevarade ex. Ganska tydliga flamhärdningskulör på framförallt stommen också. Kolvträet som har en relativt tunn profil jämfört med Colt har kvar det mesta av sin ursprungliga fernissa med en del hanteringsmärken.

Mekaniskt riktigt krispig och fin i matningen. Stum i helspänn. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,35 mm. Halvspänns upphak ur funktion. Väldigt fint lopp och mekaniskt klanderfri i övrigt. Knappast mycket skjuten med. Orörd direkt från USA.

Ett utmärkt val för samlaren, dessa är ovanliga i detta fina skick. Mycket trevligt komplement i samlingen till alla Colt. Dess storasyskon Navy i kaliber .36" räknas av samlare som en secondary martial, alltså ett vapen som anses ha använts i stridigheterna under Civil War. Även om inga formella kontrakt på något inköp till nord eller sydstaterna finns bevarade till våra dagar. Exemplaret i fråga är dock sannolikt tillverkat ett par år efter inbördeskriget ägde rum.