J.M. Cooper & Co. Pocket Model Revolver, #418

Pris:
15 178,57 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
Reserverad RS 30/7 -19

Publicerad 5/4 -19

NRA: Very Good


J.M. Cooper & Co Pocket Model Revolver med serienummer 418. Tillverkad ca år 1864-65 i Frankford, Philadelphia, Pennsylvania. Fabriken flyttade till Frankfurt från Pittsburgh år 1864. Det här exemplaret är av Philadelphia Second Model. Det är även en tidig utgåva, en av de första hundra exemplaren av Second Model som har skruven närmast trumman på höger istället för vänster sida. Piplängden är 4″, med en trumma för sex skott i kaliber .31″. Double-action mekanism. I storlek och utseende som en Colt Model 1849 men väsentligt annorlunda tekniskt. Denna version av Cooper Pocket har varbygel och backstrap av mässing. Kolvträ av fernissad amerikansk valnöt. Laddarm, stomme och hane var ursprungligen flamhärdade. Pipan är blånerad och har ett stolpkorn av mässing. Även trumman var från början blånerad. 

Vapnets märkningar består av Pipadress i tre rader vilken till ca hälften suddats ut. Oklart varför man gnott bort patentdatumen. Det är solklart för oss att den inte är omblånerad. Kanske var det en mycket grund stansning från början på det här exemplaret. För den som undrar så ser texten ut så här i sin helhet: ”COOPER FIRE ARMS MFG. CO. FRANKFORD PHILA. PA./PAT. JAN.7, 1851 APR. 25, 1854 SEP. 4, 1860/SEPT. 1, 1863 SEPT. 22, 1863” Serienummer finns på åtskilliga delar; pipa, laddarm, trumma, trumaxel och backstrap. Alla delar som har serienummer är märkta 418. Stansningen av serienummer på dessa revolvrar varierade kraftigt och det är svårt att säga att revolvern med all säkerhet är nummerriktig. Det vi kan säga är att revolvern är i ett ovanligt välbevarat skick för att vara en Cooper Pocket och delarna ser helt klart ut att ha hört ihop från början, ingen del kommer uppenbart från någon annan revolver men vi är förvånade att pipans kil inte har serienummer då den ser gammal ut, kanske är det en dåtida reservdel.

Vapnets finish: Pipans blånering är prickig men ändå högblank, kvarstår till ca 60% totalt. Trumman saknar blånering men har väldigt slät och fin yta med välbevarade säkerhetsupphak baktill. Laddarm, stomme och hane saknar sin flamhärdnings kulör och är något lite lite ojämn i ytan. Varbygel och backstrap ser inte ut att ha varit försilvrade från början och är något gulbruna i tonen. Några slagmärken finns på ovansida backstrap, se bild. Kolvträet är väldigt fint med en hel del kvarstående fernissa, ca 70%. Något mer nött i den Nedra högra periferin men behåller sin ursprungliga form och storlek. Skruvskallarna är fina överlag, notera att skruven invid kilen är nytillverkad samt att skruven i laddarmen är något sliten.

Mekaniskt fungerar revolvern perfekt. Funktionen är inte lika osäker som den brukar kännas på Cooper. Detta exemplar är helt enkelt inte alls slitet. Ett fint samlarexemplar! Alla fjädrar är friska och bibehåller god spänst. Hel och halvspänn fungerar som det ska, så även single eller double-action funktionen. Mycket lite spel i rotationsriktningen vid helspänn och trummans kammare linjerar väl med loppet. Spelet mellan trumma och pipa är 0,20 mm. Nipplarna är gamla men i mycket gott bruksskick. Som på alla våra objekt är skruvar och nipplar lossade och infettade. Revolvern kan lätt demonteras för rengöring efter eventuellt skytte. Den här revolvern rekommenderas dock ej för skytte i stor utsträckning då den är mycket utmanande att laga jämfört med många andra objekt. Vi rekommenderar Colt Model 1849 Pocket Revolver för en mycket liknande upplevelse. Loppet är fint med tydlig räffling utan pitting att tala om.