Josiah Ells Pocket Model Revolver, #3

Pris:
10 900 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Good

Josiah Ells Pocket Model Revolver med serienummer eller batchnummer 3. Tillverkad ca år 1857 av Josiah Ells i Pittsburgh, Pennsylvania.

Totalt tillverkades ca 1375 exemplar över tre modellserier. Exemplaret är en Second Model. Pipans längd är 2.5" och trumman rymmer fem skott i kaliber .28". Double-action only.

Modellen har inte laddarm och avfyras endast i double-action. Uppenbart tänkt som ett nödvärnsvapen för korta avstång. Korn av mässing. Alla delar stål, ursprungligen blånerade eller delvis flamhärdade. Sannolikt åtminstone hanen ursprungligen flamhärdad. Graverad med typisk 1850-tals enklare växt-gravyr. Kolvsidor av valnöt, möjligen fernissade från början. Ingen ytlig finish bevarad. Siffran "3" syns på stomme och slagfjäder. Hanen märkt med patentdatum och tillverkaradress.

Vi har inte demonterat revolvern eller rört den mekaniskt. Vi ser detta som ett samlarobjekt från inbördeskriget och inget att använda praktiskt på skjutbanan idag. Skruvar och nipplar ej lossade. Matning och fjädrar är hela och fungerar som de ska med god spänst. Nipplarna ser hyffsat bra ut för att vara original. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,35 mm. Trumaxeln sitter hårt fast. Loppet har räffling, men svårt att bedöma helt utan att demontera trumman. Inte så väldigt viktigt på detta exemplar.

Finns inget som tyder på att det inte skulle gå att iordningställa detta ex för skytte för den som önskar.

Ett samlarobjekt som är mycket ovanligt på marknaden och inte allt för dyrt. Kul tillfälle för den som vill komplettera samlingen med något lite mer udda.