Le Mat Centerfire Revolving Carbine, #327

Pris:
140 000 kr
Inkl. 12% Moms
Antal:
Kommentar till butiken:
Finns i lager
NRA: Good

OBS! LICENPLIKTIG, PAYSON BETALNING EJ MÖJLIG

Publicerad 14/10 -19


Le Mat Centerfire Revolving Carbine, #327. Sannolikt tillverkad i Liege, Belgien under tidigt 1880-tal.

Piplängden är 23-1/4". Den övre pipan är räfflad och den nedre pipan är slätborrad. Den här unika karbinen laddas med en centerfire patron i 11 mm och har en kapacitet på 9 patroner i taget. Den kan samtidigt laddas med en 15.2 mm hagelpatron. 

Karbinen är avsedd för svartkrutspatroner. Den är visserligen tillverkad före 1890 men eftersom den är gjord för patroner så blir den licensbelagd i Sverige. 

Stommen är märkt med serienummer 327 och det är vapnets serienummer. Pipans undersida är märkt 15.2 vilket avser hagel-kalibern. Övriga delar är märkta med assembly number alltså ett nummer som ska hjälpa fabriksarbetarna att hålla reda på vilka delar som hör ihop. I det här exemplarets fall är den helt nummerriktig med assembly number 88 på ett stort antal stora och små delar utvändigt och invändigt. 

Lätt rundade kanter med släta ytor överlag. Den ursprungliga blåneringen på piporna och flamhärdningen på lådan syns inte längre. Kolvträet är intakt med enstaka små saknade flisor och mindre sprickor, ej genomgående, nära stommen. Ett trevligt och ärligt exemplar av ett mycket ovanligt samlarobjekt.

Modellen konkurrerades ut av modernare konstruktioner som cylinder och bygelrepetrar, vilka kunde laddas om smidigare och innehålla kraftigare patroner.