Le Page Fréres A Paris, Over & Under, Diplomatic Gift to Morocco

Pris:
24 999 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 3/9 -21

NRA: Very Good

Slaglåspistol tillverkad av bröderna Le Page ca mitten av 1850-talet.

Total längd ca 39 cm. Pipornas längd 21 cm. Kaliber ca 15 mm, lär skjutas med rundkula ca 13,5 mm i diameter.

Dubbelpipig med over/under konfiguration. En separat kanal från varje nippel löper till respektive kammare. Två avtryckare. Den främre avtryckaren avfyrar den övre pipan, den bakre, den nedre pipan. 

Piporna är damaskerade. Låsen som är 85 mm långa har en vacker gravyr med klätterväxt motiv. Mönstret fortsätter på de båda hanarna och ävern hanarnas skruvar. Mässingsbeslagen inlagda i kolvträet av röd valnöt fortsätter samma motiv. Kolvknappen undertill har en behållare vars lock föreställer en mussla. Korn av mässing. Laddstock av stål med främre ände av mässing. En sköld av nysilver är inlagd i kolvträets baksida, numera helt blank. 

Pipans ovansida har texten "Damas fin" av silverinlägg. Det finns även två separata mycket välgjorda gravyrer av text på den övre pipans ovansida. "Colonie civile du Sahara" och i ett annat snitt "Aa Caid Ba-Hadj-Ben-Kadour".

Den senare gravyren betyder ungefär "Till Guvernören av Haj Kadour". Haj Kadour ligger i  Marocko. En av stämplarna på pipan är en belgisk proofmark som började användas 1852. Det placerar pistolen tidsmässigt till tiden precis efter det franska bombarderandet av Salé. Man gjorde då förnyade insatser att återställa diplomatiska relationer med Marocko från fransk sida. Sannolikt var syftet med denna fina pistol att vara en gåva för att ställa sig in hos betydelsfulla individer i landet och troligtvis en av många liknande gåvor. 

Ett intressant samlarobjekt, som dessutom är mekaniskt noga genomgånget och välfungerande. Fina nipplar, god fjäderspänst, krispiga upphak och fina lopp. Avfyrad förut, men ej i stor utsträckning. 

Kolvträet är närmast helt intakt, ytterst små flisor har gått invid det ena låset och vid "tån" på kolven. 

Säljes åt privatperson