Manhattan 36 Caliber Model Revolver, #13986

Pris:
16 900 kr
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Good

Manhattan 36 Caliber Model Revolver med serienummer 13986. Tillverkad år 1861 av Manhattan Fire Arms Manufacturing Company i Newark, New Jersey.

En Manhattan 36 Caliber Series II med en piplängd på 6.5". Trumman rymmer fem skott i kaliber .36". Single-action.

Blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Trumscen med fem "medaljonger" som visar olika jakt och sjöfartsmotiv. Text på pipa och trumma väl läsbara. Pipans kil saknar serienummer, annars nummerriktigt exemplar.

Revolverns patina består av en del utspridd nålsticks pitting på pipa och stomme. En ljusbrun färgton dominerar de delar som från börjar var blånerade och föamhärdade och revolvern har en naturligt sliten look. Lätt rundning av den oktagonala pipans utsida. Kolvträet i fint skick med fina ytor, mindre flisa bort, se bilder. Mässingsdetaljer är idag blanka vilket tyder på en del hantering i modern tid. Ytterst små spår av försilvring kan ses i de skyddade skrymslena.

Mekaniskt välfungerande med korrekt låsning och matning av trumman. God fjäderspänst och tydliga upphak. Äldre nipplar i ok skick för provskjutning. Nipplar och skruvar lossade och lätt smorda. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,20 mm. Loppet något grunt i räfflingen. Räfflingen är ändå närvarande och sannolikt påverkar det inte precisionen i någon större utsträckning så länge man inte laddar väldigt hårt. Man bör komma ihåg att en rund blykula kräver väldigt lite för att sätta i rotation, så länge den inte knuffas så våldsamt genom loppet att den glider över räfflingen. En trevlig revolver i något mindre storlek än Colt Navy och något större än Colt Pocket. Intressant för såväl samlare som skytt av Civil War vapen. Man anser att den förekom på slagfälten även om det främst såldes Manhattan-revolvrar till civilister.