Manhattan 36 Caliber Model Revolver, #20279

Ord. pris: 
17 900 kr
Rea:
16 000 kr
Du sparar: 
1 900 kr (11%)
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Good

Manhattan 36 Caliber Model Revolver med serienummer 20279. Tillverkad cirka år 1862 av Manhattan Firearms Manufacturing Company i Newark, New Jersey.

Pipans längd är 6.5". Trumman rymmer fem skott i kaliber .36".

Samma serienummer återfinns på laddarmen (synligt om den demonteras), Pipa, stomme, varbygel, trumma, trumaxel, backstrap. Kilen och plungen saknar serienummer men ser ut att vara antika.

Märkt med pipadress i en rad, "MANHATTAN FIRE ARMS CO. NEWARK N.J."

Trumman märkt "PATENTED DEC. 27 1859".

Exemplaret är en Series III med längsta piplängden som fanns, 6.5".

Från början blånerad. Flamhärdad stomme, laddarm och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Bladkorn av mässing.

Lätt rundning av kanter överlad. Mörkt patinerade ytor med fält av korrosionspåverkan på ovansida pipa, laddarm och ena sidan av trumman. För mig ser detta ut som att revolvern legat fuktigt förvarad en tid. Brukas kallas för blood pitting men jag har svårt att se att blod skulle ha något att göra med saken.

Denna revolver tillverkades under inbördeskriget och även om de aldrig såldes formellt till Nord eller sydstaterna så var de ett vanligt inslag på slagfälten på båda sidor. Manhattans affärsstrategi under kriget var att ta andelar av den civila vapenmarknaden när alla andra tillverkare var upptagna med att förse militären.

Vanligt var att soldater köpte dessa vapen själva för att ta med ut i fält som ett extravapen.

Cirka 30% försilvring finns kvar, delvis oxiderad i de mer skyddade skrymslena. Kolvträet av amerikansk valnöt hsr utmärkt passform. Trumscenen svagt synlig. Den ovanliga plåten som sitter fästad i stommen framför rekylskölden är delvis bevarad och skruven är lossad/reparerad.

Mekaniskt noga genomgången av vapensmed. Mekanismens ingående delar justerade så att matningen fungerar som när den var ny. Krispiga upphak, god spänst i fjädrar. Perfekt indexering med god linjering kammare-lopp. Nya nipplar inpassade. Trumman glappade på axeln, en bussning har monterats i trumman på ett professionellt sätt. Spelet mellan trumma och pipa var för stort för praktisk användning, svets pålagt av licenssvetsare (TIG) för att ta ned avståndet till 0,10 mm, så som det var ritat från början. Nötningen som orsakar spelet uppstår främst i den fördjupning som uppstår i trummans baksida utanför matarkransen. Att svetsen blir så pass hög beror på att även stödringen i stommen nötts ned samt att pipans ingångskona nötts ned. Då kompenseras det av en något förhöjd "ring" av svets runt matarkransen på trummans baksida. Vapensmeden är expert på Civil War vapen och man kan känns sig trygga med att den mekaniska genomgången är omfattande och korrekt gjord med omtanke om att bevara värde och de historiska ytorna i största möjliga utsträckning.

Loppet är i helt okej skick med tydlig genomgående räffling. Man ska komma ihåg att räfflingen inte alls har samma djup i dessa revolvrar från början jämfört med Colt eller Remington.

Samtliga skurvar och nipplar lossar lätt och har friska gängor. Revolvern kan lätt demonteras i sina beståndsdelar.

Den här revolvern är ett utmärkt alternativ för den som vill skjuta med en lite nättare kaliber .36" revolver. En Manhattan .36" är ett trevligt inslag i en Civil War samling och har en framträdande plats i hela Civil War historian, även om det formellt inte är ett militärvapen.