Manhattan 36 Caliber Model Revolver, #31944

Pris:
14 732,14 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad 26/1

Publicerad 23/7 -19

NRA: Very Good


Manhattan 36 Caliber Model Revolver med serienummer 31944. Tillverkad år 1862 eller 1863 av Manhattan Firearms Manufacturing Company i Newark, New Jersey. 

Exemplaret är en Series III med 6.5" piplängd. Trumma för fem skott i kaliber .36".

Blånerad med flamhärdad stomme, hane och laddarm. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Bladkorn av nysilver. Kolvträ av fernissad valnöt.

Nummerriktig utom trumman som saknar nummer. Kanske är det en utbytesdel från tiden. Den är definitivt ett original och av rätt utförande för Series III, med kapacitet på fem skott och patentdatum från 1859 instansat.

Vapnets finish: Skarpa kanter överlag, pipans vänstra sida är drabbad av pitting liksom en femtedel av trummans yta. Detta är typiskt när revolvern har legat på en sida stationärt i många år och det bildats kondensvatten på den sida som legat nedåt. Den har alltså varit ofördelaktigt förvarad någon gång i sitt liv. Vi bedömer att totalt 70% av trumscenen finns kvar.

Pipan och trumman har ytterst små prickar av blank blånering kvar, i övrigt övergången till patina-grå. Stomme, hane, laddarm har mestadels släta ytor och skarpa kanter med patina-grå kulör, mycket små antydningar till flamhärdning. 

Backstrapen har i princip all sin försilvring kvar och varbygeln behåller cirka 60 %. Kolvträet är helt och har perfekt passform, någon har applicerat linolja eller liknande för att hindra åldrandet, därunder har man valt att spara den ursprungliga patinerade ytan med hanteringsmärken och alltså inte slipa ned kolvträet.

Mekaniskt utmärkt skick. Jämn och mjuk gång i matningen, lagom "insliten". Ett ytterst litet glapp i trummans rotationsriktning finns vid helspänn. Moderna nipplar sitter monterade och de är i gott bruksskick. Revolvern har alltså använts som shooter i modern tid. Spelet mellan trumma och pipa är 0,20 mm, dvs. varken oanvänt eller mycket slitet. Fint lopp med rejäl och tydlig genomgående räffling utan stor korrosionspåverkan. 

Ett typiskt NRA: Very Good exemplar med ganska mycket finish och i väldigt gott skick för den som vill ha en bra shooter. Inget dåligt exemplar för samlaren heller förstås som saknar en Series III. Man brukar säga att exemplar med 6.5" piplängd är något mer värdefulla och åtråvärda.