Manhattan 36 Caliber Model Revolver, #33967

Pris:
10 714,29 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
Reserverad 19/10 P Z-J

NRA: Good


Manhattan 36 Caliber Model Revolver, serienummer 33967. Tillverkad under tidigt 1860-tal i Newark, New Jersey. Ursprungligen blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Bladkorn av nysilver. Kolvträ av amerikansk valnöt. Piplängden är 6-1/2″, vilket är det längsta utförandet. Trumman rymmer fem skott i kaliber .36″. Pipadressen är den tidiga versionen utan 1864:a års patentdatum. Trumscen av standardutförande, fem medaljonger som avbildar olika motiv, bland annat jaktscener och fartyg. Single action mekanism. Modellen var en något mindre version av Colts Model 1851 med vissa skillnader. Den tydligaste skillnaden är de många urfräsningarna i trummans periferi som låter användaren låsa trumman mellan kammare med hjälp av trumstoppet. Revolvern kan då bäras laddad utan risk för oavsiktlig avfyrning. 

Revolverns märkningar: Sedvanlig pipadress för serienummerspannet, ”MANHATTAN FIREARMS CO. NEWARK N.J.”. Trumman är märkt ”PATENTED DEC. 27. 1859” vilket också är att vänta av ett exemplar i det här spannet. Serienummer 33967 eller dess förkortade variationer återfinns på pipa, laddarm, stomme, varbygel, backstrap, pipkil, trumma. Trumaxeln saknar nummer eftersom det är en nytillverkad ersättningsdel. Inga övriga märkningar.

Revolverns finish: Pipan har små fragmentariska blåneringsrester som är blanksvarta, i övrigt präglas ytan av en mörkbrun färgton med blankslitna kanter och en del slagmärken. Se bilder för detaljer. Stommen är något medfaren i sitt utseende, ingen synlig flamhärdning syns, en hel del slagmärken och visst slitage på skruvhuvuden. Kolvträet har varit spräckt i två delarmen är nu snyggt ihoplimmat. Den limmade sprickan syns endast undertill på ena sidan. Kolvträet har märken på båda sidor efter mellanlägg vid ihoplimningen. Backstrap och varbygel har i viss mån försilvring blandat med silverfärg av något slag. En lagning finns på backstrap, högt upp invid infästningen mot stommen. Där är den svetslagad med mässingslod, går att slipa till snyggare. Slagmärken och slitage förekommer. Trumman är i relativt gott skick med slagmärken i viss mån och cirka 60% trumscen – fem fina medaljonger som avbildar allt från sjöslag till jakt, se bilder för detaljer. Hanen är mycket fin till ytan men inget spår av flamhärdning syns längre. Fin nätskärning.

Revolverns funktion: Låt er inte luras av revolverns yttre, det här är en bra skjutrevolver! Vissa lagningar förekommer, vilket synes på bilderna men funktionen är utmärkt! Matning och indexering av trummans olika kammare fungerar korrekt utan att haka upp sig och linjeringen mellan kammare och lopp är som det ska. Trycket är faktiskt riktigt bra och passar den moderne skytten. Kolvträet är skönt att hålla i och loppet är finare än det ser ut på bilderna som råkade bli hastigt tagna. Det blir definitivt bättre av lite skytte. Det är obruten, intakt räffling genom hela loppet med en fin mynning utan grader eller fel. Det behövs inte höga bommar för att sätta en rund blykula i rotation, speciellt med svartkrut! Spelet mellan trumma och pipa är endast 0,35 mm vilket är en bra bit under gränsen för att få delta i skjuttävlingar. Inget nämnvärt glapp i trumman vid helspänn. Revolvern är genomgången med lossade skruvar och nipplar, den kan lätt demonteras i sina beståndsdelar. Nipplarna är äldre men i fint skick och duger utmärkt för skytte.