Manhattan 36 Caliber Model Revolver, #36356

Ord. pris: 
16 000 kr
Rea:
12 900 kr
Inkl. 0% Moms
Du sparar: 
3 100 kr (19%)
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Manhattan 36 Caliber Model Revolver med serienummer 36356. Exemplaret är en Series III. Dessa tillverkades mellan september månad år 1861 till april månad år 1864. Serienummerspannet för Series III är 14500 - 45200.

Manhattan hade vid tiden för den här modellens produktion flyttat sin fabrik från Norwich, Connecticut till Newark, New Jersey.

Man kom att producera totalt 78 000 exemplar av 36 Caliber modellen mellan åren 1859-68.

Det här exemplaret har en piplängd på 5" och en trumma för fem skott i kaliber .36". Single-action.

Blånerad, med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Kolvträ av fernissad valnöt. Konstruktion lånad av Samuel Colt, mycket till dennes stora missnöje och juridiska beivran.

En av de mest framstående producenterna av slaglåsrevolvrar till följd av att Samuel Colt's mästarpatent upphörde att vara gällande år 1857. Manhattan Firearms hela produktion såldes på den civila marknaden. Sannolikt hamnade många exemplar på slagfälten i alla fall, men då som privata inköp av soldater.

Serienummer 36356 har tydliga märkningar bevarade. Pipans adress är fullt läsbar, likaså patentdatum på trumman. Trummans scen är mestadels bevarad, ca 75% och föreställer olika stridsscener, till land och till havs.

Samma serienummer återfinns på alla så märkta delar, med ett undantag av laddarmen som sannolikt är felstansad, man har tagit en 2a istället för en 5a och vänt på siffran 6.

Kolvträet är exemplarets starkaste kort, vars form är hel bevarad med fin yta och riklig finish samt perfekt passform.

Mekaniskt fungerar revolvern som den ska med bra gång i matningen, korrekt timing och god låsning i helspänn. Spelet mellan trumma och pipa behöver åtgärdas om man har tänkt skjuta med revolvern idag, spelet är 0,80 mm. Man behöver också lägga i material med svets inuti hålet i trumaxlen så att pipans kil har mer material att svara mot. Som det är nu går pipans kil i botten och man kan ändå vicka något lite, lite på pipan. Passform mot stommen är för övrigt god. Nipplarna är orörda, äldre och i gott skick. Möjligen de ursprungliga.

Ett smakfullt samlarobjekt med bevarad patina i orört skick. Fin potential som shooter med enklare åtgärder. Mycket bra i loppet, mestadels blankt med skarp räffling, endast få, små partier av ytlig patina som inte bör påverka precisionen.

Mot en merkostnad kan vi iordningställa vapnet för skytte.