Manhattan 36 Caliber Model Revolver, #39670

Pris:
12 500 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 30/7

Reserverad för K. S. den 22/8

NRA: Good

Manhattan 36 Caliber Model Revolver med serienummer 39670. Tillverkad på 1860-talet i Newark, New Jersey av Manhattan Firearms Manufacturing Company. Totalt tillverkades ca 78000 exemplar i fem olika series (Series I-V). 

Det här exemplaret är en Series III. Piplängden är 4" och trumman rymmer fem skott i kaliber .36". Single-action. Modellen är mycket lik Colt Model 1849/51 och ligger storleksmässigt precis däremellan. En distinkt skillnad är den extra uppsaättningen urfräsningar i trumman för trumstoppet som fungerar som säkerhetsupphak.

Ursprungligen blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Kolvträ av ett stycke valnöt, fernissad. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Trumscen med fem medaljonger föreställande jakt och stridsscener, rullgraverad. Pipadress i en rad. I övrigt märkt med serienummer på många delar. 

Exemplaret saknar serienummer på pipans kil, i övrigt nummerriktig.

Revolvern har fragmentarisk blånering framförallt under pipan innan för laddarmen. Ca 30% försilvring kvarstår på varbygeln. Ca 40% Trumscen finns kvar synligt. Pipadressen är intakt, så även patentdatumet på trumman. 

Mekaniskt fungerar revolven mycket bra. Matningen känns smidig med distinkt gång. Mycket fint riktigt lätt avtryck som bör tilltala skytten. Trumman låses stumt i helspänn. Spelet mellan trumma och pipa är 0,20 mm. Nipplarna är original och fungerar bra. Vi kan passa in nya nipplar mot en tillkommande kostnad om 500:- om köparen så önskar. Loppet har fin rejäl räffling med spridda mindre partier med skönhetsfläckar. Pipan har en lagning framtill som är synlig utifrån kring kornet. Det påverkar inte funktionen på något sätt. Öven trumaxeln har en lagning framtill, påverkar heller ej funktionen och har inte skadat serienumret då det sitter långt bak på sidan av axeln på Manhattan. 

Ett utmärkt val för skytten som vill ha en lite mindre .36":a.