Manhattan 36 Caliber Model Revolver, #49368

Pris:
19 500 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Manhattan 36 Caliber Model Revolver med serienummer 49368. Tillverkad mellan år 1864-67 av Manhattan Firearms Company i Newark, New Jersey.

Series IV. Tillverkades i ca 24 000 exemplar med fyra olika piplängder. Kaliber .36" med trumma för fem skott.

Blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Kolvträ av fernissad valnöt. Adress ovanpå pipan, patentdatum på trumman. Trumscenen föreställer olika stridsscener.

Pipan har ca 25% blånering bevarad, undertill och på vänster sida. Kolvträet det mesta av sin fernissa. Viss antydan till flamhärdningskulör på stomme och laddarm. 70% försilvring kvar.

Mekaniskt gott skick. Orörd från USA. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,40 mm. Fin passform mellan stomme och pipa. Pipan glappar ej mot stommen. Ytterst försumbart spel i rotationsriktningen vid helspänn. Fin krispig gång i matningen med två distinkta upphak. Korrekt indexering av trummans kammare, som är i välbevarat skick och linjerar väl med loppet. Loppet har god genomgående räffling (vilken är mycket grundare på dessa än Colt, Remington, märk väl!) och är drabbad av ett mycket ytligt lager av "frostighet", dvs ytrost som påminner om frost till utseendet. Äldre nipplar i dugligt skick. Revolvern kan bli en bra följseslagare till skjutbanan.

Som samlarobjekt och investering är den inget dåligt val, den är helt nummerriktig. Hålet i rekylsköldens nedre del är efter skruven som ska hålla den frånvarande skyddsplåten. Denna skulle förhindra kedjeavfryning, en extra säkerhetsåtgärd som visade sig vara värdelös. Dessa är nästan alltid borta/svårt skadade, korroderade. Detta påverkar ej funktionen och är helt normalt för modellen. Lätt att ledas att tro att något väsentligt saknas, men så är inte fallet.