Manhattan 36 Caliber Model Revolver, #53585

Pris:
21 875 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad 3/4 RF

Publicerad 1/10 -19

NRA: Fine 

Manhattan 36 Caliber Model Revolver med serienummer 53585. Tillverkad på mitten av 1860-talet i Newark, New Jersey av Manhattan Firearms mfg. Co.

Det finns fem "serier" av Manhattan 36 Caliber med olika mindre detaljer som skiljer dem åt. Detta exemplar är en Series IV. 

Piplängden är 6". Kaliber .36" med trumma för fem skott.

Pipadressen är i två rader och intakt med patentdatum från 1864 närvarande. Patendaturm från 1859 finns på trumman. Inga övriga märkningar utom trumscenen och serienummer. Helt nummerriktigt exemplar med samma serienummer på alla märkta delar. Trumscenen är helt intakt med fem fina scener från olika stridssituationer. 

40% blånering kvarstår på pipan, spräcklig, men högblank och intakt under laddarmen. Laddarm, hane och stomme har utmärkt flamhärdning med rik kulör. Varbygeln har 90% av sin ursprungliga försilvring, vackert patinerad i kulören. Kolvträet är nästintill perfekt med mindre hanterings blessyrer och riktigt fin fernissa. Den är fortfarande lite "överdimensionerad" vilket den ska vara och var från början, dvs. man kan känna att kolvträet är bredare än stommen med några andelar av en millimeter. Så är det bara om den verkligen inte är sliten eller hanterad mycket. 

Ett väldigt trevligt orört exemplar som ingen har varit och gnuggat på! Trävirket har skarpa kanter nedtill och metalldelarna har riktigt skarpa kanter, som det var från början!

Nipplarna är fina original, lossade och infettade som på alla objekt vi säljer. 

Mekaniskt är den som man kan förvänta sig av den välbevarade utsidan. Krispigt och distinkt med stum låsning utan glapp i helspänn. Perfekt linjering. Loppet är blankt och fint med lite, lite ytlig påverkan i den bakre tredjedelen vilket tyvärr inte framkommer alls på bilderna. 

Spel mellan trumma och pipa är 0,30 mm. Den fjädrande plåten som satt framtill på rekylskölden är borta, vilket de nästan alltid är. Är de kvar så är de nästan alltid skadade. Man trodde att den skulle hindra kedjeavfyrning men var nog mest ett verkanslöst säljargument som de flesta plockade bort när de började rosta.