Manhattan 36 Caliber Model Revolver, #5991

Pris:
20 535,71 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
Reserverad 8/9 -19 GN

Publicerad 17/6 -19

NRA: Very Good


Manhattan 36 Caliber Model Revolver, Series V, med serienummer 5991. Tillverkad år 1867-68, dvs. ett par, tre år efter inbördeskriget. 

Kaliber .36" med trumma för sex skott. Single-action mekanism. Mycket lik Colt Model 1849 pocket och Model 1851 Navy. Samuel Colt anklagade Manhattar Firearms Mfg. Co. för patentintrång. När man ser revolvern så förstår man varför.

Kanske blev han så irriterad delvis på grund av att Manhattarns produktion är överlägsen Colt's på vissa punkter. Den har en mycket fin tillverkningskvalitet och finishen på trumscenen är väldigt bra. Det finns också en extra uppsättning trumstopp vilket är ett bättre system än på Colt's revolvrar. 

Exemplaret i frågra har den längsta pipan på 6,5" vilket gör den mer åtråvärd för samlare. 

Mekaniskt är den i ett riktigt trevligt skick. Låser upp stumt som ett kassaskåp i helspänn med mycket krisipig känsla i matningen, nyskicks-känsla kan man kalla det. Nipplarna är original och i ett helt ok skick för skytte. Loppet är ett av de bättre vi sett, fantastiskt skick! Spelet mellan trumma och pipa ligger på endast 0,10-0,15 mm vilket är orört original. 

Man backar aldrig pipan på en revolver av den här konstruktionen, däremot kan man svetsa på trumman baktill för att på så sätt minska spelet. Det behövs alltså inte i det här fallet. 

Bättre exemplar för skjutbanan hittar du inte, och definitvt samlarvärdig då den är helt nummerriktig!