Manhattan 36 Caliber Model Revolver, #731

Pris:
15 178,57 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad TG 18/4

NRA: Very Good


Manhattan 36 Caliber Model Revolver med serienummer 731 (!). Tillverkad tidigt på året, 1859 i Newark, New Jersey. Piplängden är 5″ på detta exemplar med en trumma för fem skott i kaliber .36″. Detta är en Series 1 och således en av de mer ovanliga och åtråvärda 36 Caliber för samlaren. Det här exemplaret har serienummer under 1000 vilket innebär att revolvern har det speciella tjockare kolvträet. Single action mekanism. Oktagonal pipa med breda räfflor. Bladkorn av nysilver. Laddarm av hävarmstyp. I mångt och mycket efterliknar modellen Colt model 1851 men är något mindre i stommen, fast större än Model 1849. Ursprungligen blånerad med flamhärdad hane, laddarm och stomme. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Kolvträ av amerikansk valnöt. Siktet är integrerat i hanen och hamnar i rätt position vid helspänn. Denna modell var föremål för rättslig tvist med Samuel Colt, som ansåg att den utgjorde patent intrång på hans produkter (man kan kanske förstå honom). Trumman har en extra uppsättning urfräsningar för trumstoppet att stanna i, så att revolvern kunde bäras laddad på ett säkert sätt, med hanen nedsläppt mellan kammare. 

Revolverns märkningar: Sedvanlig pipadress för manhattan, tydlig och välbevarad ovanpå pipan. Pipa, plunge, laddarm och kil har samma nummer, 731. Trumman saknar 1859 patent datumet, vilket är korrekt för Series 1. Den är märkt med samma serienummer som övriga delar, 731. Den har också en välbevarad trumscen, se bilder. Trumaxel, stomme, varbygel och backstrap alla märkta med serienummer 731. Revolvern är fullständigt nummerriktig. Inga övriga märkningar.

Revolverns finish: Pipan är slät och fin, utan slagmärken och med stor andel svärtad blåneringsrest. Stomme och hane har antydan till flamhärdning kvar, men mycket svagt. Varbygeln har ca 15% försilvring kvar, backstrapens försilvring är nästintill intakt. Kolvträet är helt och fint med närmast intakt ytskikt och med väldigt få hanteringsblessyrer. Trumman är slät och fin med välbevarad trumscen. Ett riktigt fint exemplar.

Revolverns funktion. Det känns att även fjädrarna är original då de är något lite mjuka, hanteras varsamt. Fungerar utan problem, med säkra upphak i rätt position. Matningen är följsam och indexeringen korrekt med fin linjering lopp-kammare. Spel mellan trumma och pipa är blygsamma 0,25 mm. Nipplarna är fina original och medföljer löst vid köp. Nya nipplar inpassade. Loppet är något lite frostigt med obruten medeldjup räffling. Ett verkligt tillfälle för samlaren! Allting lossat och infettat.

Ett ovanligt vapen som det sannolikt inte finns många av i Sverige, en av de första 1000 Manhattan 36 Caliber!