Manhattan 36 Caliber Model Revolver, #842

Pris:
16 964,29 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad 10/3 MV

Publicerad 5/4 -19

NRA: Very Good


Manhattan 36 Caliber Model Revolver med serienummer 842. Tillverkad sensommaren år 1867 i Newark, New Jersey av Manhattan Firearms Manufacturing Company. Exemplaret är av typen Series V (5) som är den sista varianten av Manhattans 36 Caliber revolver. Modellen är en konkurrent till Colt Model 1851 Navy. Manhattan var involverad i flera stora rättstvister med Samuel Colt då denne anklagade Manhattan för att ha plagierat och inkräktat på hans patenträttigheter. Detta är anledningen till att Manhattans Navy revolvrar inte heter Navy utan istället 36 Caliber Model. Exemplaret har en piplängd på 4″ med en trumma för sex skott i kaliber .36″. Single-action mekanism och i allt väsentligt samma konstruktion som Colt Model 1851. Stommen är faktiskt i storlek precis mellan Colt 1849 och Colt 1851 vilket gör revolvern unik. Ursprungligen blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing, kolvträ av fernissad amerikansk valnöt. Bladkorn av nysilver. Trumscen med fem medaljonger föreställande olika jakt och stridsscener. 

Revolverns märkningar: Pipadress i två rader, intakt och läslig ”MANHATTAN FIRE ARMS CO. NEWARK N.J./PATENTED MARCH 8 1864” Trumman har förutom trumscenen ett patentdatum ”PATENTED DEC 27 1859”, väl synligt. Förutom dessa märkningar finns serienummer 842 instansat på laddarm, pipa, kil, trumaxel, trumma, stomme, varbygel och backstrap. Revolvern är nummerriktig. Inga övriga märkningar.

Revolverns finish: Spräcklig blåneringsrest på pipa och trumma, mer i skyddade skrymslen. Laddarm, stomme och hane har viss antydan till flamhärdning kvar, främst i skyddade skrymslen. Varbygel och backstrap behåller 85% försilvring. Kolvträet är riktigt fint med 80% fernissa kvar. Mycket få eller inga hanteringsmärken överlag och släta ytor med skarpa kanter.

Mekaniskt riktigt fint skick med krispig känsla i matningen. Låser upp till stumt i helspänn. Revolvern har inte varit särskilt mycket använd. Fint lopp med antydan till ytlig rostpåverkan, som skulle försvinna om revolvern började användas, ej pitting. Riktigt fina originalnipplar. Skruvar och nipplar är lossade och infettade. Revolvern är enligt oss lämplig för både samlare eller skytt.