Manhattan Pocket Model Revolver, #188

Pris:
13 391,96 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 9/8 -21

NRA: Very Good

Manhattan Pocket Model Revolver med serienummer 188. Tillverkad år 1858 av Manhattan Firearms Manufacturing Company i Newark, New Jersey. 

Totalt tillverkades cirka 4800 exemplar av modellen i två versioner, Series I och Series II. Man tog även och sålde de exemplar som inte blev 100% perfekta vid tillverkningen och stämplade de med annan pipadress, "LONDON PISTOL COMPANY". Dessa är idag mycket mer ovanliga och värdefulla samlarobjekt jämfört med de överlägsna exemplaren som är märkta med den vanliga adressen. 

Det här exemplaret är en av de allra första sådana exemplaren, en Series I med en ovanlig proportion på kolven och en liten gjut-defekt mitt under kolven. Totalt uppskattar man att endast ett fåtal hundratal "LONDON PISTOL COMPANY" exemplar gjordes. 

Exemplaret i fråga har den kortare piplängden på 4" och en trumma för fem skott i kaliber .31". 

Ett välbevarat exemplar överlag, med skarpa kanter och ytterst lätt "frostiga" ytor. Det rör sig om naturligt slitage. Kolvsidorna som med all sannolikhet är det ursprungliga har mycket god passform och inga större skador. Rikliga originalfernissa finns kvar, säkert över 80%. Minst 75% av trumscenen bevarad, vilken för övrigt är en kopia på Colt's trumscen från 1849 pocket. 

Mekaniskt intressant revolver med en egen konstruktion. Bacon gjorde senare egna upplagor av denna revolver när dess huvudsaklige konstruktör Francis K. Bacon lämnade Manhattan Firearms för att starta sitt eget företag. 

Noga genomgången revolver. Mekaniskt fungerar den precis som den ska. Krispiga upphak och god fjäderspänst. Nya nipplar nog inpassade. Nipplar och skruvar är lossade och smorda. Spelet mellan trumma och pipa ligger nu på 0,10 mm. Loppet är bra med god räffling och ytlig pitting som inte påverkar funktionen alls. Modellen lär fungera bra på skjutbanan men många väljer nog i första hand att ha den som samlarobjekt. Men funktionsmässigt finns inget som hindrar att man använder den.