Manhattan Pocket Model Revolver London Pistol Company Variation, #1594

Pris:
15 625 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för T. J. 16/6 -21

Prissänkt 1500:- 25/11 -20

Publicerad 26/6 -20

NRA: Very Good

Manhattan Pocket Model Revolver, London Pistol Company Variation med serienummer 1594. 

Tillverkad ca år 1860-62 av Manhattan Firearms Manufacturing Company i Newark, New Jersey. 

Det här är ett ovanligt samlarobjekt och ingen vanlig Manhattan Pocket. Helt nummerriktig.

För det första är det en övergångsmodell som bär delar från både series I och series II Manhattan Pocket. 

För det andra är det en så kallad andra-sorterings revolver.

Manhattan valde på den tiden att spara pengar genom att bjuda ut sina revolvrar med defekter till försäljning under annat namn: London Pistol Company. Ett fingerat namn som skulle få kunderna att tro att det inte var Manhattan som låg bakom tillverkningen så att inte deras rykte befläckades. 

Idag innebär det att dessa fåtal hundra revolvrar som bär namnet London Pistol Company är värdefulla samlarobjekt.

Just det här exemplaret har två tydliga defekter. Dels är gravyren ofullständig bakom hanen. Dels är själva kolven/stommen något vriden i förhållande till resten av revolvern. Hela objektet är alltså något korkskruvsformat. Men inte mycket. Sannolikt var det främst därför den sorterades ut. Det är såpass lite att funktionen är helt opåverkad. Revolvern skulle prestera fint på skjutbanan för den som önskar. 

Trummans scen har faktiskt en mycket ovanligt skarp tydlighet och är oerhört välbevarad. Scenen är som bekant en skamlös kopia av Colt's scen från Model 1849 Pocket.

Exemplaret till salu här har också en femskotts trumma från series I ihopparad med den lite större stommen med patentdatum från år 1859, vilket nomarlt återfinns på series II. Även kolven känns något större än series I. 

Ingen finish på revolvern utom lite blånering kvar på pipans undre flata innanför laddarmen. 

Mekaniskt: Perfekt funktion i matningen med krispig osliten känsla. Blankt och fint lopp utan djup pitting. Fina kammare i trumman. Nipplar och skruvar lossade och infettade. Spel mellan trumma och pipa är 0,30 mm. Det skulle gå utmärkt att ta med revolvern till skjutbanan men vi råder er som är intresserade av en shooter att titta på Colt och Remington då det här är ett så pass ovanligt vapen.

Något för samlaren, särskilt de som är intresserade av Manhattan. Det lär inte finnas många i Sverige. Det finns bara uppskattningsvis några hundra av detta slag tillverkade och hur många är bevarade till våra dagar?