Maynard Carbine, #19325

Pris:
28 570,54 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 31/8 -21

NRA: Fine

Maynard Carbine Second Model med serienummer 19325. Tillverkad av Massachusetts Arms Company i Chicopee Falls, Massachusetts ca år 1864-65. 

Pipans längd på modellen är 20". Kaliber 50". Används tillsamman med icke gastät patron utan tändhatt. Nytillverkade hylsor finns att beställa i vår butik. 

Det är en kavalleri-karbin avsedd att användas till häst. Modellen producerades i 20 202 exemplar mellan 1863-65. 

Modellen delades bland annat ut till nordstaternas kavalleriregementen 9th, 11th Indiana och 11th Tennessee.

Exemplaret har intressanta skrap/hackmärken precis, exakt där de militära slutinspektions cartoucherna brukar befinna sig, på vänster sida av kolvhalsen. Man kan misstänka att det är någon som fått tag på den under eller strax efter pågående inbördeskrig och valt att "radera" bevisen på att den tillhör amerikanska armén. 

Det är ett välbevarat exemplar med för övrigt fint och helt kolvträ. Det mesta av blåneringen finns kvar på pipan och större partier med sammanhängande flamhärdning på blanka ytor på lådan. Övriga delar av lådan på båda sidor, ovan och under, har en slät men fräknig patina. Tydliga märkningar som visar namnet på fabriken på ena sidan och patenthållare med patentdatum på andra sidan.

Hel, komplett och välfungerande med mycket fint lopp med ytterst lite patina längst fram i loppet. Håller hel och halvspänn med god fjäderspänst. Nippel och skruvar lossade.

Exemplaret passar lika väl för samling som för skytte.