Maynard Carbine, #19450

Pris:
17 767,86 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 31/1 -22

NRA: Very Good

Maynard Carbine Second Model med serienummer 19450. Tillverkad ca år 1865 av Massachusetts Arms Co., Chicopee Falls, Massachusetts.

En slaglåskarbin i kaliber .50". Brytmodell som kan laddas med nytillverkade hylsor av mässing eller nylon. Patronerna blir inte gastäta. Tändhatten sitter på en extern nippel precis som på ett slaglåsgevär. Modellen omfattas därför inte av kravet på vapenlicens.

Tillverkad i 20202 exemplar under andra halvan av inbördeskriget. Pipans längd är 20".

Pipan blånerad, lådan och hanen flamhärdade. Kolvträ av oljad valnöt.

Tydliga fina märkningar på låda och fina militära stämplar bevarade på kolvträet.

Mycket blånering bevarad på exemplaret. Där blåneringen inte är intakt har den övergått i en brun patina, jämnt fördelad över hela pipan. Flahmärdningen syns ej längre och har för det mesta övergått i en mörkgrå patina. Kolvträet är intakt men har viss äldre sprickbildning som är limmad för längesedan. Den ser inte ut att ha varit avbruten utan har endast fått sprickor. Bör ej vara några problem för den som skulle vilja skjuta med exemplaret idag.

Exemplaret är lämpligt just för skytten. Skruvar och nippel lossade. Loppet är riktigt fint, långt bättre än vad man väntar sig när man tittar på utsidan, om än inte helt spegelblankt. Det här exemplaret är ett militärt ex som kan ha kommit till användning i inbördeskriget. Men då mot slutet av konflikten.

Fint originalvapen från Civil War som tål att användas praktiskt. Riktmedel intakta och inget problematiskt glapp som behöver åtgärdas. Hel- och halvspänn fungerar. Nytillverkade hylsor finns att köpa i vår butik.