Maynard Carbine, #19609

Pris:
26 785,71 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad LJ 23/3

Publicerad 26/1

NRA: Fine to Excellent

Maynard Carbine med serienummer 19609. Tillverkad ca år 1865 av Massachusetts Arms Company i Chicopee Falls, Massachusetts. 

En slaglåskarbin av brytmodell tillverkad i ca 20 202 exemplar i detta utförande. Det här exemplaret är dem vanligast förekommande varianten, vilken användes under Civil War och benämndes även Model of 1863. 

Kaliber .50" med en piplängd på 20". Den runda pipan är blånerad och har ett förstärkt oktagonalt parti kring patronläget. 

Lådan som har en mycket enkel och effektiv konstruktion innefattar lås och brytmekanism. Denna del är flamhärdad. Varbygeln/manöverhandtaget för brytmekanismen är blånerat. Kolvträet är helt och fint, gjord av amerikansk valnöt och är belagd med en konserverande fernissa. 

Mekaniskt är vapnet i utmärkt skick. Inget glapp och alla skruvar samt nippel är lossade och infettade. 

Riklig blånering finns kvar på pipa, manöverhandtag samt till viss del på bakkappan av stål. Ytterst lite slagmärken och/eller korrossionspåverkan. Loppet är ovanligt fint med väldigt lite smuts/korrosion som sannolikt försvinner om den börjar användas som "shooter".

Sammantaget ett klart samlarvärdigt exemplar av en av de viktigare kammarladdade karbinerna för samlingen av Civil War-vapen. Det utmärkta skicket gör den också lämplig som högpresterande shooter. Samma ammunition som till Smith Carbine kan användas. Det finns mässings eller nylon hylsor att köpa som går att återanvända många gånger.