Maynard Carbine, #24747

Pris:
20 535,71 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
Reserverad SL 7/12

NRA: Very Good


Maynard Carbine. Tillverkad år 1865 av Massachusetts Arms Company i Chicopee Falls, Massachusetts. 

20" Piplängd. En karbin för kavalleriet av brytmodell, enskelskott i kaliber .50". Laddas med mässings- eller nylonpatron bestående av hylsa, kula och krut. Antändningsmekanismen är slaglås.

Second Model. 

20 202 stycken tillverkade åren 1863-1865. Matt-blånerad pipa. Kolvträ av oljad valnöt. Stomme och hane flamhärdade. Blånerad varbygel. Sikte med tre blad för 100, 300 eller 500 yards. Bladkorn av stål med laxad infästning. Bygel och ring för sadelinfästning.

Vänstra sidan av låset märkt "EDWARD MAYNARD / PATENTEE / MAY 27, 1851 / DEC. 6, 1859."
Högra sidan av låset märkt "MANUFACTURED BY / MASS. ARMS CO. / CHICOPEE FALLS"

En omtyckt och okomplicerad karbin med mycket fina skjutegenskaper. Låset öppnar man genom att fälla ned varbygeln, varpå pipan vippar framåt.

Två cartoucher finns på vänster sida av kolvträet, nära stommen. De är mycket välbevarade. " GWJ" och "JM". "GWJ" är okänd. "JM" är Major Julian McAllister. McAllister verkade endast år 1865 som Principal Sub-inspector, vilket stämmer med vapnets märkning "1865" på undersidan. Vapnet även tydligt märkt med serienummer 24747 undertill vilket placerar tillverkningen av exemplaret bland de 500 sista som gjordes under kriget. 

Det är känt att bland andra 9th och 11th Indiana Volunteer Cavalry och 11th Tennessee Volunteer Cavalry utrustades med modellen.

Pipan har kvar ungefär 95% av sin ursprungliga blånering, med en del "frostighet" på ytan överlag. Mycket skarpa kanter på pipan. Siktet saknar sin mellersta "300" yards del. Stommen och nippeln är relativt gropiga av korrosion och flamhärdningen syns ej längre. Kolvträet är fantastiskt fint i skicket och har aldrig slipats. Man kan fortfarande känna fibren med fingrarna. Ytterst små hanteringsmärken här och var, se bilder. Bakkappan i blånerad stålplåt har moderat korrosionspåverkan men med skarpa kanter. Skruvskallarna i stommen är något misshandlade men fungerar bra. 

Mekaniskt fungerar vapnet klanderfritt. Inte mycket som kan krångla på den här modellen.. Loppet är blankt och har skarp genomgående räffling med spridda ytliga prickar av korrosionspåverkan. Spelet mellan stomme och pipa skall vara så stort som det ser ut på bilderna, det fylls nämligen ut av hylsans fläns och blir tight när hylsan sitter där. Alla skruvar och nippeln är lossade och infettade. Ett välbevarat militärt exemplar med riktigt fint kolvträ. Lämpligt för såväl samlare som skytt.