Maynard Carbine, Second Model, #25500

Pris:
25 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad till 2/8 för F.E.

Publicerad 31/5 -19

NRA: Very Good (+)


Maynard Carbine, Second Model. Tillverkad år 1865 av Massachusetts Arms Company i Chicopee Falls, Massachusetts. Såld och levererad på kontrakt till United States Ordnance Department. Karbinen gick alltså till nordstatsarmén (Union Army). Det är känt att just dessa vapen bland andra delades ut till 11th Tennessee Volunteer Cavalry, samt till 9th och 11th Indiana Volunteer Cavalry. Det var alltså en bössa för kavalleriets bruk. Piplängden är 20″ och kalibern är .50″. Det är ett kort och lätt litet gevär av brytmodell som laddas med patron (ej gastät), en i taget. Avfyras med slaglåsmekanism.

Vapnets märkningar: Högra sidan av låset är märkt med tillverkarens adress, tydligt och läsbart. Vänstra sidan låset är märkt med patentinnehavarens namn, Edward Maynard. Densamme utvecklade också Maynard Tape Primer systemet som finns på många andra militära vapen från den här tiden. Kolvträet är stämplat med Principal Sub-inspector cartouche från JM (två styck). Diverse mindre sub-inspector initialer återfinns på vissa bitar, till exempel ett M vänster sida pipan. Vapnets undersida är märkt med tillverkningsår 1865 och serienummer 25500. Inga övriga märkningar.

Vapnets finish: Pipan har ca 75% av den matta originalblåneringen kvar om än något ”frostig” till utseendet. Låset/lådan har ett rejält sammanhängande område med synlig flamhärdning kvar, fin kulör. Endast ytterst lite pitting på hane och nippel, se bilder. Kolvträet är i väldigt välbevarat skick med ytterst få märken. Det är inte avslipat och tillsnyggat utan har kvar sin ursprungliga yta.

Mekaniskt skick: Till att börja med kan nämnas att alla skruvar och nippeln är lossade och infettade. Vapnet kan lätt demonteras för rengöring efter eventuellt skytte. Riktmedlen är i gott skick och sitter ordentligt fast. Pipan och lådan har inget glapp ”rattle” i förhållande till varandra. Vapnet är absolut inte särskilt slitet. Avtryckarvikten är som bekant på många gamla militärvapen relativt hög. Vi kan justera in detta för den seriöse skytten som önskar det mot en tillkommande kostnad. Samtliga fjädrar har god spänst. I bild syns ett avstånd mellan pipa och rekylsköld. Detta är helt normalt, det ska helt enkelt vara så, eftersom hylsan tar upp detta utrymme när vapnet är laddat. Vapnet blir då mer eller mindre helt tätt. Loppet är i fantastiskt fint skick på detta gevär och är bättre än vad det ser ut att vara på bilderna. Endast något smutsig/oljig på bilderna. Räfflingen är djup och tydlig. Mynningen är i fint skick.

Det finns nytillverkade hylsor att köpa. Kulorna ska ha diametern 0,515-0,517” och kan användas i både Maynard och Smith Carbine.

Specialdesignad kultång kan medlevereras för en tillkommande kostnad, 1300:-

Sammtaget ett fantastiskt roligt och lättskött objekt för svartkrutsskytten! Objektet är ju faktiskt också ett intressant samlarobjekt då det är en äkta veteran från Civil War, amerikanska inbördeskriget.