Metropolitan Arms Co. Navy Model Revolver, #6142

Pris:
24 107,14 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för F. G. 6/12

Prissänkt 3000:- 25/11

Publicerad 7/3

NRA: Very Good

Metropolitan Arms Co. Navy Model Revolver med serienummer 6142. Tillverkad ca år 1865 eller 1866 av Metropolitan Arms Company. 

Strax över 6000 exemplar tillverkades, men numrerades upp till serienummer 7100 vilket förklarar serienummer 6142: s existens. 

Detta exemplar torde alltså vara en sent tillverkad Metropoltian Navy men inga säkra uppgifter finns bevarade rörande vilka serienummer som tillverkades när.

Modellen är mer eller mindre en kopia av Colt Model 1851 Navy Revolver. Serienummer finns på exakt samma positioner och konstruktionen är identisk. På Metropolitan med serienummer 1800 och uppåt finns en trumscen föreställande slaget vid New Orleans 1862. Adressen på pipan är märkt <Metropolitan Arms Co. New York>. 

Piplängd 7.5", trumma för sex skott, kaliber .36", single-action.

Blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Kolvträ i ett stycke av valnöt. Hanens nätskärning för tummen har samma utformning som på London-tillverkade Colt Model 1851. 

Spräcklig men högblank blåneringsrest finns kvar på pipan, främst undertill. endast fragment av försilvring på mässing. Trumscenen är till stor del intakt, svårt att bedöma exakt hur mycket då det finns få exemplar att jämföra med. 

Mekaniskt utmärkt skick. Fin gång i matningen med närmast stum låsning i helspänn. God linjering kammare-lopp. Räfflingen är genomgående och i gott skick. Spel mellan trumma och pipa är 0,20 mm. Ej särskilt hårdtryckt. Äldre nipplar i gott bruksskick. 

Exemplaret är kanske inte främst för den hängivne skytten utan passar mer någon som är intresserad av att samla på Colt-revolvrar. Den här kompletterar en sådan samling fint och tar den till "nästa nivå" när man börjar jämföra sina Colt-alster med dåtida konkurrenter och kopior.

Man tror att Metropolitan försökte slå mynt av katastrofen som drabbade Colt i februari år 1864, då Colts fabrik i Hartford brann ned till grunden. Metropolitan och även Manhattans revolvar är närmast ett måste för den avancerade samlaren!