Metropolitan Arms Co. Police Model Revolver, #3822

Pris:
16 964,29 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för P. W. 13/9

Publicerad 5/4 -19

NRA: Very Good


Metropolitan Police Model Revolver med serienummer 3822. Tillverkad år 1866 i New York av Metropolitan Arms Co. En närmast identisk kopia av Colt Model 1862 Police Revolver. Ursprungligen blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing, kolvträ av fernissad amerikansk valnöt. Stolpkorn av nysilver. Single-action mekanism. 4-1/2″ pipa med trumma för fem skott i kaliber .36″. 

I februari månad år 1864 brann Colt Firearms Manufacturing Co.:s fabrik i Hartford, Connecticut nästan helt ned till grunden. Alla reservdelar, allt råmaterial, maskiner, dokument och verktyg samt ofärdiga revolvrar blev totalförstörda. Detta lämnade ett enormt hål på marknaden för nya aktörer att fylla Nordstatsarméns aldrig sinande behov av skjutvapen då krigets blodigaste år låg framför dem. En av dessa aktörer var Metropolitan Arms Company som var verksamma mellan år 1864 till -66 och producerade totalt 6063 stycken kopior av Colt Model 1851, 50 stycken kopior av Colt Model 1861 samt 2750 stycken kopior av Colt Model 1862. De sistnämnda numrerades i serienummer 1101 – 3850. Exemplaret vi har till salu här bär nummer 3822 och är således en av de allra sista Metropolitan revolvrar som tillverkades, sannolikt någon av de sista veckorna år 1866. En närmast identisk kopia av Colt Model 1862, där den största skillnaden ligger i laddarmens konstruktion, den saknar den innovativa kuggkransen och är istället av mer konventionell gångjärnstyp. Den näst största betydande skillnaden ligger i hur säkerhetssystemet fungerar. Trummans baksida har fem stycken fördjupningar som svarar mot en utskjutande del i hanens anslagsyta vilket agerade säkerhetsupphak. Detta system är egentligen överlägset Colts då det bättre tål slitage än de små känsliga piggarna som Colt använde.

Revolverns märkningar: Revolvrarna i det här serienummer intervallet (1800-1950 och 2400-3850) har en pipadress som lyder ”METROPOLITAN ARMS CO. NEW-YORK.” vilket är synligt och intakt på detta exemplar. i övrigt är revolvern endast märkt med serienummer på laddarm, pipa, pipkil, stomme, trumma, varbygel och backstrap. Detta exemplar är nummerriktigt med nummer 3822 eller kortare varianter av det. Inga övriga märkningar.

Revolverns finish: Tunn men naturligt sliten blånering kvarstår jämnt över hela pipan med en svag övergång i chokladbrunt. Trumman har viss blånering kvar men mycket, mycket tunn. Laddarm, stomme och hane har en mycket svag brun ton och saknar mönster och kulör av flamhärdning. Försilvringen är helt frånvarande. Kolvträet är intakt och uppvisar 90% fin fernissa, utan stora slagmärken eller skador. Värt att notera är att skruven som håller samman varbygel och backstrap är av mässing och inte stål. Det är högst oklart om det är så det ska vara eller inte. Det ser gammalt och tidsenligt ut. Någon skruv i stommen kan vara bytt. Revolvern visar på väldigt fin hantverkskvalitet då den är till mycket större del tillverkad och inpassad för hand. Metropolitan hade inte tillgång till Colts stora fina verkstad med för tiden moderna maskiner. Detta kan vara förklaringen till att laddarmen är av en enklare konstruktion.

Mekaniskt fungerar revolvern precis som den ska. Matning och indexering fungerar bra. Hanens anslagsyta är dock för sliten för att revolvern ska kunna låsas mellan kamrarna på korrekt sätt. Spelet mellan trumma och pipa är knappa 0,30 mm. Loppet är mycket fint utan pitting och med tydlig sjuspårig räffling. Smala räfflor och breda bommar ger loppet ett markant annorlunda utseende än Colt 1862. Nya nipplar inpassade. Inget sitter fastrostat varken nipplar eller skruvar. Ett mycket fint exemplar av en ovanlig revolver. Lämplig för bana såväl som samling. Mycket intressant för Colt samlaren som en jämförelse. De dyker inte upp i fint skick särskilt ofta på marknaden vi har inte haft en till salu på vår sida på tre år.