Remington-Beals Army Model Revolver, #412

Pris:
37 500 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för C. H. 16/6 -21

Publicerad 31/5 -21

NRA: Very Good

Remington-Beals Army Model Revolver med serienummer 412. Tillverkad i april månad år 1862, första månaden för Beals-Army!, av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. 

Exemplaret har inga militära märkningar men alla de första 1 900 stycken Remington i kaliber .44" gick på kontrakt till nordstaterna och utkom tidigt i kriget. 

Piplängden är 8" och trumman rymmer sex skott i kaliber .44". Single-action.

Samma serienummer på pipa, stomme, varbygel och kolvsidor, skrivna tydligt med blyerts för hand. Trumman helt omärkt. Nummerriktig!

Blånerad med flamhärdad hane. Varbygel av försilvrad mässing. Kolvsidor av oljad valnöt. Kon-format korn av nysilver på laxfot. Hane är så kallad "High Spur" vilket betyder att den är högre och pekar mer rakt uppåt jämfört med den senare New Model Army. Nipplarna är av en annan typ än de senare Remington .44": orna. De har en annan fattning och en annan gänga. Exemplaret rekommenderas som rent samlarobjekt. 

En del partier med blank originalblånering finns kvar i skyddade områden. Ca 10% överlag. Relativt skarpa kanter omed fissa mindre partier av ytlig korrosionspåverkan smat slagmärken. Kolvsidorna är i riktigt fint skick, med perfekt passform. Varbygeln har ett visst mått av oxiderad försilvring kvar samt försilvring kvar på "tabben" där serienumret är stansat. Hanen har en lagning. 

Mekaniskt fungerar matningen väl med krispig och tight känsla. Halvspänn stannar dock väldigt långt bak, men välfungerande. Nipplarna är ej lossade, då detta exemplar knappast är något man skjuter med idag. Det finns mängder av New Model Army som är bättre för det syftet. Att ändra på mekaniken är heller knappast nödvändigt på ett sådant samlarexemplar, synd att göra åverkan på ursprunglig mekanik. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,20 mm. Väldigt fint lopp, det brukar vara katastrof på dessa. Det är orört från fabrik. Denna revolvern är använd i Civil War men har klarat sig relativt bra. Mycket ovanligt för en av dessa första 1900 stycken. God investering. Definitivt en av de bästa ärligt orörda Beals-Army vi haft till salu, eller sett för den delen!