Remington-Beals Navy Model Revolver, #3166

Pris:
21 900 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Good

Remington-Beals Navy Model Revolver med serienummer 3166. Tillverkad i september månad år 1861 av E. Remington & Sons i Ilion, New York.

Denna slaglåsrevolver i kaliber .36" har en piplängd på 7.5" och en trumma för sex skott. Single-action.

Modellen användes flitigt i det amerikanska inbördeskriget och exemplaret i fråga har sannolikt deltagit där.

Exemplaret är vad amerikanarna kallar för en "shooter" dvs. ett antikt vapen som förlorat sin finish/patina men är i utomordentligt skick mekaniskt.

Nummer 3166 har kvar sin ursprungliga stomme och pipa i gott skick. Sedan har man under åren bättrat på och reparerat olika detaljer. Man har skruvat in pipan när spelet varit för stort, vilket möjligen också gjorts på grund av att trumman kommer från en annan revolver, sannolikt en New Model Navy. Kolvsidorna som är antika är i gott skick och sitter bra på det här exemplaret men kommer från ett annat exemplar. Likaså varbygeln är antik men kommer sannolikt från en New Model Navy av något senare tillverkning, men med tillfredställande passform. Laddarmen som är den ursprungligna passar mycket bra och fäster sig i sitt ursprungliga upphak, som modifierats något för att anpassa sig efter pipans något kortare längd. Revolvern har fått en trumaxeln av senare tillverkning som tillsammans med trumman ger en helt perfekt mekanisk funktion i matningen och perfekt låsning i helspänn. Kornet har vår vapensmed ordnat och är anpassat för skytte på 25 meter. Det bibehåller utseendet av originalet som saknades när vi tog över den.

Hanen är av nyare tillverkning och har fin passform och finish. Revolvern har bestyckats med nya nipplar från Track of the Wolf och har fått samtliga skruvar lossade och funktionstestade. Revolvern är helt genomgången och klar för skjutbanan. Man har god spänst i samtliga fjädrar och avtrycket lämnar ej mycket att önska. Loppet är vad man brukar kalla mörkt, dvs. ytrost gör att den inte är blank men det kommer att bli bättre om man börjar skjuta med den. Det är tydligt att där finns god genomgående räffling som mer än väl kommer att duga för tillförlitlig precision på skjutbanan. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,10 mm.

Allt som allt en utmärkt shooter för dagens skytt av originalvapen. Samlarvärde finns förstås också till viss del då det ändå är ett historiskt föremål från amerikanska inbördeskriget i original, men den kräsne samlaren ser sig sannolikt om efter ett exemplar som har kvar mer av sin ursprungliga mindre detaljer.