Remington Model 1861 Army Revolver, #2933

Pris:
16 964,29 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
Reserverad JK 28/7 -19

Publicerad 15/6 -19

NRA: Good


Remington Model 1861 Army Revolver med serienummer 2933. Tillverkad ca september månad år 1862 av E. Remington & Sons i Ilion, Delstaten New York. Föregångaren till New Model Army. På den här modellen kunde trumaxeln framföras och trumman tas ut utan att laddarmen förts vikts ned. Militären som var beställare tyckte inte om det och man återkallade vapnen för åtgärd, vilket bestod av att montera en skruv i laddarmen som hindrade trumaxeln från att dras fram. 

En robust och välkonstruerad revolver med en piplängd på 8" och en trumma för sex skott i kaliber .44". Single-action mekanism. Finishen bestod från början av blånering med flamhärdad hane. Varbygeln är av mässing och kornet av nysilver, laxat. 

Revolverns märkningar: Exemplaret har militära inspektionsstämplar. Pipan ett D och ett W. Laddarmen ett P. Varbygeln ett W. Trumman ett P och ett J. Pipadress i två rader med årtalen 1861. Pipan kommer från en New Model Army, även den ett militärt exemplar, med serienummer 94732. Den är tillverkad i augusti '64 och ser ut att ha följt revolvern sedan dess. Varbygeln har serienummer 1944 vilket kan vara ett helt eller ett delvis komplett serienummer. Den är svårare att datera. Kolvsidorna har god passform men det finns inget tydligt serienummer. Kan vara original. De är märkta med inristade J och K undertill. 

Revolverns finish: Revolvern har ingen original finish kvar. Spår av någon tunnare lack finns på kolvsidorna. Relativt släta ytor överlag med något rundade kanter på pipa och stomme. En del slagmärken finns på trumman och undersidan av pipan. Kolvsidorna är intakta men något nötta överlag.

Mekaniskt är revolvern helt ok. Matningen och indexeringen av kamrarna fungerar felfritt. Ett obetydligt glapp i rotationsriktinigen på va 0,5 mm finns vid helspänn. Påverkar ej funktionen och är helt normalt. Ett spel mellan trumma och pipa på 0,30 mm finns och är helt ok för den moderna svartkrutsskyttens krav. Vi betygsätter loppet till 7 / 10 då det inte är helt blankt men samtidigt har fin räffling, det kommer att prestera utmärkt precisionsmässigt. Nipplarna är moderna men använda, i gott skick. En shooter till rimligt pris som dessutom har ett modernt korn för 25 meter monterat och klart. Ej justerat trycke, dvs. varken hårt eller lätt.