Remington Model 1861 Army Revolver, #5296

Pris:
23 214,29 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad 31/10 

Publicerad 13/9

NRA: Very Good

Remington Model 1861 Army Revolver med serienummer 5296. Tillverkad i oktober månad år 1862 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. 

En av ca 6000 tillverkade exemplar av denna modell. Närmast all produktion såldes på kontrakt till Nordstaternas armé. 

Modellen är föregångaren till New Model Army och kallas således ofta för Old Model Army. 

En fullstor kaliber .44" revolver med trumma för sex skott och en piplängd på 8". Avfyras single-action. Kolvgreppets ram är något större än på New Model. Model 1861 genomgick många små förändringar under produktionen och det här exemplaret är relativt tidigt. Exemplaret i fråga undgick den senare monteringen av en skruv i laddarmen som hindrar trumaxeln från att dras fram utan att laddarmen först viks ned. New Model har en annan laddarm som förhindrar detta från början. Tanken med det var att det skulle gå snabbare att ladda om genom att byta till en annan trumma under strid. Det orsakade mest problem då trumaxeln hade en förmåga att lossna och åka framåt av rekylen med eldavbrott som följd. 

Värt att notera om exemplaret i övrigt är att den har det tidiga utförandet på trumman, som saknar säkerhetsupphak (urfräsningar mellan nippelbrunnarna på utsidan av trummans bakre periferi, standard på New Model). Stommen har täckta gängor för pipan, hela vägen till trumman. De senare exemplaren har urfräsningar som ska underlätta för krutgaserna att flyga ut i en mer framåtriktad vinkel vid avfyrning, troligtvis för att minska nedsmutning av revolvern och störa skytten mindre. 

Revolvern levererades blånerad med flamhärdad hane och en varbygel av mässing. Kolvsidorna av valnöt var oljade och kornet var av nysilver, på laxfot, kon-format. 

Idag är exemplaret täckt av en tunn yta av brun blåneringsrest med ca 1% blank, svart blånering kvar i skyddade skrymslen. Viss flamhärdningskulör framträder på hanen i rätt ljus. Kornet är bytt och har en betydligt mindre kona än vad originalet har. Ser ut att vara gjort då det begav sig.. Kolvsidorna är fina med god passform men saknar små bitar vid "tån". 

Exemplaret har alla korrekta märkningar med tvåradig pipadress med 1861 års patent skrift. Militära inspektionsstämplar på de flesta delar. En kartusch på vänster kolvsida som tyvärr är svår att tyda med säkerhet. Nummerriktig.

Mekaniskt mycket trevligt skick med krispig och distinkt matning. Loppet är mycket välbevarat med lite antydning till rostgropar i små partier. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,25 mm. Totalt stum trumma i helspänn. Stommen har en intressant gjutdefekt innanför hanen som inte syns på bilderna. Det påverkar ej funktionen men värt att veta om exemplaret. Samtliga nipplar och skruvar lossade och infettade. Ett trevligt exemplar för samlare eller skytt som knappast lär göra någon besviken. Skytten kan med fördel försöka byta ut kornet till ett högre då man sannolikt får sikta mycket lågt på 25 meter. I övrigt ger kornet ett mycket fin siktbild.