Remington Model 1861 Army Revolver, #5518

Pris:
16 071,43 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för E. S. 11/6 -21

Publicerad 17/7 -20

NRA: Good

Remington Model 1861 Army Revolver med serienummer 5518. Tillverkad i oktober månad år 1862 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. 

Piplängd 8", trumma för sex skott i kaliber .44", single-action. 

Blånerad med flamhärdad hane. Varbygel av försilvrad mässing, kolvsidor av valnöt. Kon-format korn på laxfot av nysilver. Laddarmen saknar skruv som blockerar trumaxeln. Detta blev inte eftermonterat på exemplar som denna som troligtvis var utdelad eller tjänstgjorde på en plats som var otillgänglig eller låg långt från fabriken. Detta medför att trumaxeln kan framförad när laddarmen är i upphakat läge. Intressant för samlaren!

Märkt med serienummer 5518 på pipa, stomme, varbygel, trumma. Kolvsidornas serienummer som var skrivet med blyerts syns inte längre men med stor sannolikhet är det de ursprungliga. Revolvern är nummerriktig.

Pipan har adressen som är unik för Model 1861, i två rader med patentdatum från år 1861 istället för 1858. Förvirrande nog har modellen som kom efter denna, den så kallade "New Model" patentdatum på pipan från år 1858, trots att den utkom år 1863. 

Fragmentarisk men blank blånering kvar på pipan, mer undertill. Vänster kolvsida har en tydlig inspektions-kartusch som bevisar att detta är en av de exemplar som tillverkades och levererades på kontrakt till United States Ordnance Department. De flesta väsentliga delar även märkta med initialer från fabriksinspektion. 

Mekaniskt välfungerande. Matningen fungerar som den ska och loppet linjerar väl med kamrarna. Trumman låses väl i helspänn. Spelet mellan trumma och pipa ligger på 0,25 mm. Alla skruvar och nipplar lossade och infettade. Nya nipplar är inpassade. De ursprungliga originalnipplarna medföljer. Loppet har grund men helt genomgående räffling utan djup gropighet och och skjuter sannolikt helt ok!

Ett lämpligt val för skytten eller samlaren!