Remington Model 1861 Army Revolver, #5819

Pris:
20 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Remington Model 1861 Army Revolver med serienummer 5819. Tillverkad i november månad år 1862 av E. Remington & Sons i Ilion, New York.

Dessa tidiga Remington häst-revolvrar var riktiga slitvargar som fick prövas hårt mot sydstatarna. De banade väg och visade på viktiga lärdomar inför utvecklingen av den senare "New Model Army" från 1863.

Piplängden 8" är standard och trumman rymmer sex skott i kaliber .44". Exemplaret har sannolikt deltagit i Civil War.

Ursprungligen är dessa vapen blånerade med flamhärdade hanar. Varbygeln är av mässing och kolvsidorna av valnöt, oljade.

Det här exemplaret Har en för längesedan färg-bättrad pipa och trumma. Kanske har det något att göra med att den har mystiska märkningar, .46". Som att den skulle ha konverterats eller liknande till exempelvis .46" Rimfire Short eller liknande kaliber. Dock finns inga andra spår eller lämningar som skulle antyda det. Revolvern är nummerriktig utom trumman, som dock ser ut att ha följt revolvern en längre tid.

Detta exemplar har en laddarm som ej fått skruven monterad i sin urfräsning, i syfte att blockera trumaxelns framfart. Man har dock sannolikt bearbetat en trumaxel som passar New Model Army, för att kunna användas i revolvern. Vilket är varför trumaxelns grepp ser annorlunda ut. Detta är att betrakta som potentiellt tidsenglig lagning och min rekommendation är att inte ta bort detta. Det är en del av historien med antika lagningar och har ett värde i sig som exempel på hur en lagning kan ha utförts på 1800-talet. Man måste komma ihåg att detta är ett samlarföremål av historiskt intresse. Även dessa som inte är i helt oantastat skick.

Den mekaniska verkstaden som vi samarbetar med har gått i genom revolvern och lossat skruv samt passat in nya nipplar från Track of the Wolf, POC-I. Mekaniken har justerats och den är nu i ett utmärkt skick för skyttens önskemål.

Krispig fin gång i matningen och utmärkt linjering kammare-lopp. God fjäderspänst och närmast absolut stum i helspänn, vad rotationsriktningen på trumman beträffar. För övrigt inte glapp på något sätt heller. En mekaniskt mycket fin revolver. Spel melann trumma och pipa ligger på endast 0,20 mm orört original. Kolvsidorna har lagningar som är väl utförda och mycket gamla. Någon form av rödaktig bets har applicerats på utsidan för att dölja detta. 

Bra val för skytten främst. Givetvis ingen dålig investering för den som gillar de mer patinerade och faktiskt använda exemplaren. Priset reflekterar såklart alla aspekter av revolvern skick i detalj.