Remington Model 1861 Army Revolver, #8169

Pris:
20 000 kr
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 27/5 -21

NRA: Good

Remington Model 1861 Army Revolver med serienummer 8169. Tillverkad i januari månad år 1863 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. 

Denna tidiga utgåva av Remingtons fullstora kavalleri-revolver i kaliber .44" användes flitigt under Civil War och var mycket uppskattad av soldater i fält. 

Pipans längd är 8" och trumman rymmer sex skott i kaliber .44". 

Blånerad med flamhärdad hane. Laddarm med urfräsning för trummans axel. Trummans axel kan framföras utan att laddarmen först fälls ned som på New Model eller Beals-Army. Detta ändrades senare med monteringen av en skruv i laddarmens urfräsning, vilket på detta exemplar har slipats ned. Kolvsidorna var ursprungligen av oljad valnöt. Här har de ersatts av lackade diton av ljust lövträ. Kornet av nysilver har ersatts med ett nytillverkat dito för att tillfredställa skyttens önskelmål. Hela revolvern har putsats kraftigt någon gång i tiden och har idag runda kanter men ett homogent och snyggt utseende totalt sett. Lätt att underhålla. 

Den tvåradig pipadressen är djupt slagen och fortfarande tydlig. Varbygeln har en militär stämpel kvar, "R". Nummerriktig utom trumman som har flera andra antika nummer instansade. Kolvsidorna är förstås inte nummerriktiga heller. 

En äkta Civil War veteran i friskt mekaniskt skick som underhållts och använts flitigt av skytt i närtid. 

Trumman glappar något på axeln men inte så att det fordrar någon åtgärd och det fungerar utmärkt som det är. Linjering kammare-lopp är felfri och matningen fungerar precis som den ska med god spänst i fjädrar. Nipplar och skruvar lossade, revolvern kan lätt demonteras för rengöring efter eventuellt skytte. Spel mellan trumma och pipa ligger på knappt 0,35 mm. vilket är klart godkänt vid skytte. Loppet har god genomgående räffling och presterar bra på skjutbanan, även om det finns en del pitting så är den jämnt fördelad och stör ej funktionen.

Ett utmärkt exemplar som främst lär passa den som vill utöva seriös skytteverksamhet med en originalrevolver. 

Objektet är ett försäljningsuppdrag åt privatperson