Remington Model 1861 Army Revolver, #8945

Pris:
23 214,29 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad 8/11 -19 P G

Publicerad 14/10 -19

NRA: Very Good

Remington Model 1861 Army Revolver med serienummer 8945. Tillverkad i januari år 1863 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. 

Inköpt av United States Ordnance Department på kontrakt. 

Kaliber. 44", piplängd på 8", trumman avsedd för sex skott.

Model 1861 Army producerades i ca 6 000 exemplar att jämföra med New Model Army som producerades i ca 122 000 exemplar. Det här är alltså en långt mycket ovanligare och något äldre Remington .44": a. Funktionsmässigt mycket lik sin ersättare med vissa små skillnader. Ursprungligen fanns möjligheten att framföra trumaxeln utan att först fälla ned laddarmen, vilket senare blockerades med en skruv då det inkom klagomål från förbanden. Det här exemplaret har den skruven i laddarmen, se bild. 

På detta lite senare Model 1861 exemplar är skillnaderna få mot en New Model. Det som skiljer här är laddarmens utförande, hanens utformning som är mer upprätt, kornet som är laxat och av nysilver samt pipadressen som är i två rader och lyder "PATENTED DEC. 17, 1861 / MANUFACTURED BY REMINGTONS' , ILION , N.Y."

Exemplaret är helt nummerriktigt utom trumman som saknar serienummer och troligtvis är en dåtida utbytesdel eller reserv. I övrigt märkt med sub-inspector initialerna PS, B och J på flertalet delar. Dessa är de så kallade militära stämplarna som krävdes när vapnen ingick i kontraktköp. De stansades av inspektörer på fabriken, vilka garanterade att delarna var av tillräcklig kvalitet för United States Ordnance Department.

Exemplarets kanter är överlag skarpa med en antydan till rundning. Märkningarna är tydliga och läsbara men kolvsidorna har slipats och då har Cartouchen på den vänstra försvunnit. Tydliga blåneringsrester syns över hela revolvern. Värt att nämna att den vänstra kolvsidan har en spricka som inte är genomgående, se bilder. 

Loppet är i riktigt fint skick med skarp räffling. Moderna nipplar som är ytterst lite begagnade sitter korrekt inpassade. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,20 mm. Krispig och perfekt matning med närmast stum låsning. Precis lagom hårdtryckt med lite tryckpunktskänsla.