Remington Model 1861 Navy Revolver, #15804

Ord. pris: 
25 000 kr
Rea:
22 320,54 kr
Inkl. 0% Moms
Du sparar: 
2 679,46 kr (11%)
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Prissänkt 3000:- 27/5 -21

Publicerad 6/5 -19

NRA: Very Good


Remington Model 1861 Navy Revolver med serienummer 15804. Tillverkad i augusti månad år 1862 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. Ett militärt exemplar levererat till nordstatsarmén. Vi känner inte till någon källa som kan berätta för oss vilket regemente som kan ha haft exemplaret. Det vi ser är att den är välbehållen med få slagmärken och att den saknar sin eftermonterade skruv i laddarmen. Denna skruv skulle hindra trumaxeln från att kunna framföras när laddarmen var i uppvikt läge. Detta säger oss att revolvern befann sig på en plats, kanske magasinerad och otillgänglig då detta skulle ha utförts. Kanske deltog den inte i kriget. Man kan bara spekulera utan mer uppgifter! Den har militära märkningar så den har med all säkerhet varit del av en av de tidiga kontrakten på revolvrar i kaliber .36″ mellan E. Remington & Sons och United States Ordnance Department. 

Revolverns märkningar: Pipadressen är den normala för Model 1861, två rader med årtalet DEC 17 1861. Sub-inspector initialer finns på pipa, stomme, trumma, J, J, J, C. Trumman är av den äldre Beals-typen utan säkerhetsupphak, stommen är även den av Beals-typ med dolda pipgängor. Hanen är av den vanliga high-spur typen och med all sannolikhet den ursprungliga. Trumaxel och laddarm är av ursprunglig Model 1861 variant utan ”fillister” skruven monterad vilket innebär att trumaxeln kan framföras med laddarmen i uppvikt läge. Kolvträet har en tydlig periferi bevarad av en Principal Sub-inspector cartouche men initialerna är helt bortnötta. Helt nummerriktig med originaldelar.

Revolverns finish: Nött blånering som är halvmatt/halvblank återfinns på stomme, pipa och trumma. Ytterst lite rundning på kanter överlag. Något nött originalkorn av nysilver. Kolvsidorna är riktigt fina med perfekt passform, ytterst lite slitage vid flera hörn, se bilder.

Revolverns mekanik: Fungerar utmärkt som den ska. Allting lossat och infettat. God spänst i fjädrar och fin linjering kammare-lopp. Ytterst lite glapp. Spel mellan trumma och pipa: 0,20 mm. Loppet är fint och upplevs bättre i verkligheten än på bilderna. Relativt slätt och blankt med tydlig räffling. Originalnipplar i gott bruksskick. Exemplaret är en riktigt fin shooter eller samlarobjekt. Långt mindre vanlig än sitt större syskon New Model Army. En välbalanserad .36″ med 7-1/2″ pipa.