Remington Model 1863 Percussion Contract Rifle

Pris:
25 892,86 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad AK 5/7

Publicerad 15/6

NRA: Very Good - Fine

Remington Model 1863 Percussion Contract Rifle. Även känd som "Remington Zouave" eller liknande benämningar. Tillverkad under åren 1862-65. Sammanlagt tillverkades 12501 exemplar. De fick inga serienummer. Dessa mynningsladdade slaglåsgevär anses vara bland de finaste som fanns tillgängliga under kriget och många är bevarade i väldigt fint skick som detta exemplar. Det tyder på att de inte hann komma att användas så flitigt under kriget, men de tillverkades på kontrakt mellan E. Remington & Sons och U.S. Ordnance Department. 

Kaliber .58", piplängd 33". Tre eller sju-räfflat lopp. Det här exemplaret är tre-räfflat. Avsett för minié-kula. Levererades med bajonett, fattas detta ex. Reservnippeln finns under mässingslocket på höger sida av kolven. En grov läderrem fanns ursprungligen fäst i byglarna mellan varbygeln och främsta pipbandet. Den fattas detta ex. 

Militära inspektionsinitialer är nästan universellt förekommande på modellen och detta exemplar är inget undantag. Både små och stora metalldelar fick bokstäver instansade som var första bokstaven i efternamnet på den man som inspekterade delen. Trävirket har två tydliga slutinspektions-kartucher, EDJ och BH. 

Låset märkt med sköldbärande örn och "U.S.". Modellåret "1863" samt texten "REMINGTON'S / ILION, N.Y." 

Pipan är märkt i ovan bakre ände med modellåret "1863" och provtryckningsstämpeln "P / V". På vänstra flatan i bakre ände märkt med ordet "STEEL". 

Blånerad med flamhärdat lås och hane. Patchbox och övriga mässingdetaljer lämnades blanka. 

Träet är mycket fint och välbevarat, är i skick Fine, ytterst få tryckmärken och hack/repor. Pipans främre halva är fin med riklig blånering. Den bakre halvan (ungefär) har fragmentarisk blånering och en och annan ytliga korrosionsfläck. Låset och hanen saknar sin flamhärdning och har ytliga fläckar av korrosionspåverkan. Bakkappan av stål saknar sin blånering och är nu mera brun med lite ojämnheter. 

Mekaniskt absolut felfritt. Känns inte sliten eller välanvänd på något sätt. Låser upp distinkt med tydliga krispiga klick i hela och halvspänn. Nippeln och samtliga skruvar är lossade och infettade. Loppet är riktigt fint med lite, lite ytlig korrosionspåverkan längst fram blandat med smuts. Blir sannolikt ändå mycket bättre om man skulle börja skuta med den. Siktet med sina blad för olika avstånd markerat i yards är intakt och sitter bra. kornet i fint skick. 

Ett exemplar som är väldigt fint men inte så perfekt att det vore olämpligt att använda. En välbevarad shooter som säkert kan bli en ny favorit på skjutbanan. Bör ingå i Civil-War samlingen som trevligt komplement till alla kavalleri-vapen. Ett samlarobjekt som tål att användas!