Remington Model 1863 "Zouave" Rifle, #HSL

Pris:
24 999,11 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 5/7 -21

NRA: Very Good

Remington Model 1863 "Zouave" Rifle. Märkt "HSL" på vänster sida av pipan. 

Tillverkad i 12501 exemplar av E. Remington and Sons i Ilion, New York State. Dessa användes inte inbördeskriget och är därför ofta i väldigt fint skick. 

Modellen utformades med en piplängd på 33" och har en kaliber på .58". Avsedd att skjutas med minié-kula. Tillverkades med 3 eller 7-räfflat lopp. Ej serienummermärkt. 

Exemplaret har militära märkningar och har levererats på kontrakt till nordstaternas armé under slutet på amerikanska inbördeskriget. Många smådelar bär diverse bokstäver som är initialer från de som inspekterade kvalitén på vapnets ingående delar. Vänster sida av kolvträet på motsatt sida av gevärets lås har två cartoucher av bland andra Benjamin Hannis. 

Pipan har en något mattare blånering som är välbevarad i det här fallet. De var alltså inte högblanka från börjar så som en revolver brukade vara. Lås och hane var flamhärdade. Kolvträet är av oljad valnöt. Det bakre riktmedlet är graderat i tre steg med olika hundratal av yards. 

I kolven finns ett förvaringsutrymme som ursprungligen innehöll reservnippel och en kort kedja. Båda dessa saknas idag. 

Mekaniskt noga genomgången. Alla skruvar och nippeln är lossade. Även svansskruven är lossad och inspekterad. Hel och halvspänn fungerar som de ska och fjäderspänsten är god. Loppet har oförvanskad räffling med jämnt fördelad mycket ytlig pitting, vilket i detta fall bara har en estetisk påverkan. 

Den här Civil-War klenoden passar utmärkt att ta med till dagens skjutbanor och brukar anses vara en av de allra bästa gevären från tiden.