Remington Model 1863 "Zouave" Rifle, #HSL

Ord. pris: 
34 900 kr
Rea:
29 900 kr
Du sparar: 
5 000 kr (14%)
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Excellent

Remington Model 1863 Percussion Contract Rifle. Märkt HSL på vänster sida pipan. Även känd som "Remington Zouave" eller liknande benämningar. Tillverkad under åren 1862-65. Sammanlagt tillverkades 12501 exemplar. De fick inga serienummer. Dessa mynningsladdade slaglåsgevär anses vara bland de finaste som fanns tillgängliga under kriget och många är bevarade i väldigt fint skick som detta exemplar. Det tyder på att de inte hann komma att användas så flitigt under kriget, men de tillverkades på kontrakt mellan E. Remington & Sons och U.S. Ordnance Department. 

Kaliber .58", piplängd 33". Tre eller sju-räfflat lopp. Avsett för minié-kula. Levererades med bajonett, fattas detta ex. Reservnippeln finns under mässingslocket på höger sida av kolven. En grov läderrem fanns ursprungligen fäst i byglarna mellan varbygeln och främsta pipbandet. Den fattas detta ex. 

Militära inspektionsinitialer är nästan universellt förekommande på modellen och detta exemplar är inget undantag. Både små och stora metalldelar fick bokstäver instansade som var första bokstaven i efternamnet på den man som inspekterade delen. Trävirket har två tydliga slutinspektions-kartucher, EDJ och BH. 

Låset märkt med sköldbärande örn och "U.S.". Modellåret "1863" samt texten "REMINGTON'S / ILION, N.Y." 

Pipan är märkt i ovan bakre ände med modellåret "1863" och provtryckningsstämpeln "P / V". På vänstra flatan i bakre ände märkt med ordet "STEEL". 

Blånerad med flamhärdat lås och hane. Patchbox och övriga mässingdetaljer lämnades blanka. 

Mycket välbevarat kolvträ överlag med få hanteringsmärken. Två flisor har gått på höger sida framtill, se bilder. Pipa, lås och hane är helt fritt från spår av skytte. Ingen pitting överhuvudtaget och i princip intakt blånering kvar på pipan. Låset och hanen har flamhärdning kvar till minst 50%. Bakappan av mässing har fin yta med ytterst lite hanteringsslitage. 

Mekaniskt absolut felfritt. Känns inte sliten eller välanvänd på något sätt. Låser upp distinkt med tydliga krispiga klick i hel- och halvspänn. Nippeln och samtliga skruvar är lossade och infettade. Loppet är riktigt fint med riklig blånering kvar. Siktet med sina blad för olika avstånd markerat i yards är intakt och sitter bra. kornet har skarp udd. 

Ett exemplar som är väldigt välbevarat, perfekt för samlare. Är man bara nogrann med rengöring så är det inte konstigt att göra flitiga besök på skjutbanan med denna välpreseterande favorit från Civil War.. Bör ingå i Civil-War samlingen som trevligt komplement till alla kavalleri-vapen. Ett samlarobjekt som tål att användas!