Remington New Model Army "New Jersey Belly Gun" #71319

Pris:
14 900 kr
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Modifierad, (Fine)

Remington New Model Army Revolver med serienummer 71319. Tillverkad i maj måand år 1864 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. En av den 122 000 exemplar tillverkade. Detta exemplar, #71319, är stämplat med New Jersey stämplar på pipa och stomme, "NJ". Delstaten New Jersey köpte 1000 exemplar av Remington New Model Army under det amerikanska inbördeskriget. Exemplaret har någon gång för mycket längesedan blivit modifierad till en så kallad "Belly Gun". Dessa användes som närstridsvapen och är intressanta samlarobjekt i sig. Kanske blev pipan skadad, varför man valde att göra en så stor modifiering av vapnet.

Förutom modifieringen av stomme och pipan samt laddarmen så är exemplaret mycket välbevarat. Riklig blånering finns kvar främst på stommen. Kolvsidorna har mycket tydliga serienummer skrivna med blyerts på insidan och är välbevarade. Hanen har minst 50% kvar av sin ursprungliga flamhärdningskulör. Trumman som kommer från annat exemplar är i fint skick med riklig blank blånering bevarad och tydliga militära inspektionsstämplar både i matarkransen och på utsidan, "P".

Mekaniskt välfungerande med korrekt fungerande matning. God fjäderspänst överlag och fin linjering kammare-lopp. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,40 mm. Sannolikt var det mindre med den ursprungliga trumman då revolvern är i riktigt fint skick. Nipplarna som sitter i är riktigt fina och revolvern kan absolut användas för skytte. Det är egentligen bara en detalj som inte är riktigt bra och det är att det har gått en flisa längst fram i trumman mellan två kammare. Detta går att lägga igen med svets eller så låter man bara bli att ladda någon av dessa två kammare. I övrigt är trumman som sagt riktigt fin.

Ett intressant samlarobjekt som visar upp hur man tog till vara även skadade vapen under mitten på 1800-talet.