Remington New Model Army Revolver, #100012

Pris:
18 750 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad MF 13/6

Publicerad 8/12

NRA: Good

Remington New Model Army Revolver med serienummer 100012. Tillverkad i september år 1864 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. En av de ca 106 000 stycken som såldes på kontrakt till nordstaternas armé under Civil War.

Militär inspektionsstämplar syns på samtliga större delar av vapnet. Den vänstra kolvsidan har en sliten slutinspektionsstämpel av O. W. Ainsworth. 

Nummerriktig utom trumman som endast har en sliten inspektionsstämpel. Kolvsidorna är antagligen de ursprungliga. Serienumret i blyerts på kolvsidorna syns inte längre. Den vänstra kolvsidan har en lagning. 

Runda kanter överlag. Fortfarande tydlig pipadress. Ej avputsad, ärlig patina. Vänster kolvsida har en del "hammarmärken" (man har spikat med den). Dessa vapen var inte så värdefulla efter kriget och användes som rena verktyg.

Mekaniskt välfungerande. Jämn och fin matning med fin indexering kammare - lopp. Spel mellan trumma och pipa är 0,10 mm. Pipan är backad ett varv för att uppnå detta mått, det var för stort när den kom till oss. Man vill helst inte att revolvern ska ha ett spel på mer än 0,35 mm mellan trumma och pipa i skottögonblicket. Över det måttet börjar man tappa rejält i utgångshastighet och mycket krutgaser börjar att läcka åt sidorna. Det går förstås att skjuta med en revolver med ett spel på 0,8 mm men det blir väldigt otrevligt för de som står bredvid och man kommer att få dålig fart på kulan. 

På ett exemplar som detta som saknar all finish och är lite rund i kanterna har det ingen betydelse för värdet att den är "lagad" på detta sätt. Tvärtom menar vi. En revolver i det här skicket köper man generellt för att ha att skjuta med på banan. Då blir den inte så intressant om spelet är för stort. Det ska inte jämföras med att backa pipan på en Colt. En backad Colt är en förstörd Colt. Vi säljer inte backade Coltar där någon varit på och slipat av nedtill på pipan och sedan på trumaxeln. Coltars spel åtgärdas genom att man lägger på svets på trummans anliggningsytor mot rekylskölden. 

Välbevarade Remington i samlarskick behöver man aldrig backa, men det här är ett typiskt juste "shooter" -exemplar. 

Fina nipplar, något äldre. Vi kan montera nya för köparen om så önskas. Nytt korn, redo att filas till av den nye ägaren. Justerat trycke, mycket lämpligt för den seriöse skytten. Långt ifrån lika hårt som original. Loppet har okej genomgående räffling med en del skönhetsfel längst fram. Vi bedömer att precisionen inte kommer att vara nämnvärt påverkad. 

En oöm Civil War veteran för den moderna skjutbanan. Allting lossat och infettat, kan lätt demonteras för rengöring efter eventuellt skytte.